NOS Nieuws

Wekdienst 6/6: Eerste AZ-relschoppers voor de rechter • Tweede Kamer praat over gasenquête

Goedemorgen! De eerste zeven AZ-supporters die worden verdacht van rellen staan voor de politierechter. En in de Tweede Kamer gaat het straks over het kritische rapport van de enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.

We beginnen met het weer: op de meeste plekken is het helder, behalve in het noordwesten. De temperatuur ligt rond de 10 graden. De ochtend begint zonnig. De temperatuur loopt op tot 20 graden in het noorden en westen tot 26 graden in het binnenland.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De eerste zeven verdachten van de stadionrellen na afloop van de wedstrijd AZ - West Ham United staan vandaag voor de snelrechter. Als ze schuldig worden bevonden, krijgen ze direct hun straf te horen.
  • De Britse prins Harry bezoekt ook de rechtbank. Hij moet getuigen in de zaak die hij heeft aangespannen tegen de uitgeverij van tabloid The Mirror. Hij beschuldigt de krant van het onrechtmatig verzamelen van informatie.
  • Ruim drie maanden na het vernietigende rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen moeten premier Rutte en staatsecretaris Vijlbrief zich vandaag verantwoorden in de Tweede Kamer.

Wat heb je gemist?

De Kachovka-stuwdam in de Zuid-Oekraïense regio Cherson is deels verwoest. Zowel Oekraïne als Rusland bevestigt de schade aan de dam. Op niet-geverifieerde beelden is te zien dat grote hoeveelheden water van de ene naar de andere kant van de dam stromen. Gevreesd wordt dat tientallen dorpen en delen van de havenstad Cherson onder water komen te staan. De stad ligt enkele tientallen kilometers verderop.

Er zijn mogelijk ook gevolgen voor de kerncentrale in Zaporizja. Het reservoir achter de Kachovka-dam in de Dnjepr-rivier wordt namelijk onder meer gebruikt voor koelwater voor de kerncentrale. Zonder koelwater moet de centrale worden stilgelegd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Het pasgeplaatste standbeeld Moments Contained voor Rotterdam Centraal trekt veel bekijks. Het vier meter hoge bronzen beeld van een vrouw van kleur kan rekenen op de goedkeuring van veel Rotterdammers, ziet regionale omroep Rijnmond.

Bij de onthulling van het beeld afgelopen vrijdag voorspelde burgemeester Ahmed Aboutaleb dat het "de meest gefotografeerde plek van Rotterdam wordt". Dagelijks gaan tientallen mensen met het standbeeld van kunstenaar Thomas J Price op de foto. Het is soms zo druk bij het beeld dat mensen even moeten wachten.

  • Rijnmond
  • Rijnmond

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl