Max Verstappen
NOS Sport

Verstappen hoeft in kwalificatie niet tot gaatje te gaan: 'Had sneller gekund'

  • Joost Smedema

    volgt de GP van Spanje vanuit Barcelona

  • Joost Smedema

    volgt de GP van Spanje vanuit Barcelona

"Ik ben waar ik had verwacht te zijn." Starten van poleposition is geen verrassing meer voor Max Verstappen. In Barcelona kon hij het zich zelfs veroorloven in de beslissende kwalificatiesessie zijn snelste ronde af te breken.

Als de kwalificatie zijn apotheose bereikt en de Formule 1-coureurs normaal gesproken het maximale uit hun auto willen persen, zit Verstappen in een luxepositie. Eén volledig rondje op topsnelheid was genoeg om zich van de eerste plek op de startgrid te verzekeren.

"De tweede poging had nog sneller gekund, maar 'GP' (Verstappens engineer Gianpiero Lambiase, red.) gaf me de opdracht van het gas te gaan. We spaarden onze banden voor morgen, je weet nooit of je ze nodig gaat hebben. We hadden dit scenario van tevoren al besproken als ik bovenaan zou staan."

De topdrie van de kwalificatie: Lando Norris, Max Verstappen en Carlos Sainz

Het is veelzeggend voor de overmacht van Verstappen. De Red Bull is ook op het Circuit de Catalunya niet te kloppen, maar dat geldt alleen voor de auto waar Verstappen achter het stuur zit. Sergio Pérez stelde opnieuw teleur, nadat hij een week eerder ook in Monaco zijn weekeinde al had verprutst. Pérez schoof aan het einde van de tweede kwalificatiesessie in het grind en haalde de toptien niet eens.

"Ik had te weinig grip in mijn laatste ronde. De omstandigheden waren lastig en ik verloor de controle over de auto", aldus de Mexicaan. "Het is frustrerend, maar na Monaco zijn we nu op een circuit waar we kunnen inhalen en nog veel punten kunnen pakken."

Bekijk hieronder de reacties van Carlos Sainz sr., Zak Brown (McLaren), Oscar Piastri (McLaren), Frédéric Vasseur (Ferrari) en Yuki Tsunoda (AlphaTauri) na de kwalificatie.

Carlos Sainz houdt ook nog rekening met Pérez. Sainz (Ferrari) start naast Verstappen als tweede, maar beseft dat er nog niks gewonnen is.

"We hebben de best mogelijke startpositie, maar het zal een gevecht worden om Pérez achter me te houden. Volgens onze simulatie zou de Red Bull voor ons moeten eindigden." Ook Verstappen verwacht dat Pérez kan opklimmen naar de tweede plek. "Normaal gezien lukt dat wel, gezien de snelheid die we hebben."

De derde plaats van Lando Norris is de grootste verrassing van de kwalificatie. En niet alleen omdat de McLarens dit seizoen nog nauwelijks de eerste tien hadden gehaald in de kwalificatie. Al het hele weekeinde spreken de coureurs in Barcelona over updates. Verbeterde afstellingen moeten snellere rondetijden en meer balans gaan opleveren.

Max Verstappen

Eigenlijk hadden de coureurs die updates al in Imola willen gebruiken, maar die race ging door noodweer in Noord-Italië niet door. En op het langzame stratencircuit van Monaco kwamen ze niet uit de verf. Uitgerekend het team dat voor de race in Spanje de minste updates had doorgevoerd, haalde de topdrie.

Norris verbaasd

"Ik ben verbaasd dat ik hier ben", zegt Norris tijdens de persconferentie waar hij naast Verstappen en Sainz zit. "We hebben niet heel veel veranderd, alleen wat kleine dingetjes. Onze laatste echte update was in Bakoe aan de bodem van de auto. We zijn de verrassing van de dag."

Hoe mooi het ook zal zijn om van de tweede startrij te vertrekken, Norris kan zich er nog niet al te veel bij voorstellen. "Ik voel niet heel veel vertrouwen", zegt Norris, die hoopt op een wonder. "Misschien is de snelheid opeens goed en kan ik Max inhalen."

Verstappen loopt juist over van zelfvertrouwen. "Ik denk niet dat ik veel ga slapen", antwoordt hij sarcastisch op de vraag of hij denkt te gaan winnen. Daarna serieus: "Maar er kunnen altijd dingen misgaan. Ik moet zorgen dat ik goed op de banden let, want ze slijten hier altijd snel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl