Max Verstappen
NOS SportAangepast

Dominantie Verstappen ook in Spanje weer duidelijk; Nederlander snelste in vrije trainingen

Zoals wel vaker dit seizoen heeft Max Verstappen de eerste vrije trainingen van een grandprixweekend gedomineerd. Op het Circuit de Barcelona-Catalunya in Spanje was de tweevoudig wereldkampioen vooral in de eerste sessie erg snel.

Toen was hij 0,768 seconde rapper dan zijn teamgenoot Sergio Pérez. In de tweede sessie was het verschil met de nummer twee, Fernando Alonso dit keer, een stuk minder groot: 0,170 seconde.

Nyck de Vries nam zijn goede vorm van Monaco mee en zette ook een puike eerste vrije training neer. De coureur van AlphaTauri klokte de vierde tijd. Later op de dag werd hij zestiende.

Het Circuit de Barcelona-Catalunya

Vorig weekend gaf Red Bull-adviseur Helmut Marko nog aan dat de renstal dit weekend met updates zou komen aan de RB19. Verstappen temperde die verwachtingen. "Helmut is er een tikje opgewonden over, maar het is niets groots of geks. We werken vandaag gewoon ons normale programma af. Dit circuit zou de auto moeten liggen als de balans oké is. Daar gaan we in de trainingen aan werken."

Dat lukte aardig voor Verstappen, die in de 32 rondjes die hij reed in de eerste sessie - samen met Pérez en George Russell (Mercedes) het meest van het veld - weinig te duchten had van de concurrentie.

Ook in de tweede sessie reed Verstappen, samen met Yuki Tsunoda van AlphaTauri, de meeste rondjes, 34 in totaal. Het zal Verstappen allemaal een flink stuk op weg helpen naar zijn 40ste GP-zege.

Bekijk hieronder de reactie van De Vries na de vrije trainingen.

De Vries na vrije trainingen: 'Een steady eerste dag'

De Vries was zeer tevreden over zijn vrije trainingen. "De eerste vrije training was heel erg sterk en vanaf het moment dat we naar buiten gingen waren we heel erg competitief. De omstandigheden waren iets anders en we hebben een paar dingen geprobeerd in de tweede vrije training. het is belangrijk dat we morgen alle puzzelstukjes bij elkaar verzamelen wanneer het echt telt."

Maar rijk rekenen deed De Vries zeker niet na zijn sterke eerste optreden. "Uiteindelijk koop je er niks voor. Het is mooi om het weekend goed te beginnen, maar uiteindelijk worden de punten op zondag verdeeld."

Dominantie Red Bull

Mocht Verstappen zondag als eerste over de finish komen is hij nog maar een zege verwijderd van het aantal overwinningen van Ayrton Senna. Alleen Alain Prost (51), Sebastian Vettel (53), Michael Schumacher (91) en Lewis Hamilton (103) wisten vaker een race te winnen.

Het is het verhaal van dit seizoen en ook een beetje van vorig seizoen. Van de laatste zeventien races won Red Bull er zestien. Russell was in november in Brazilië de laatste coureur die Red Bull van een zege af wist te houden.

Max Verstappen en George Russell

"Op snelheid is Red Bull voorlopig niet te verslaan, waarschijnlijk het hele jaar niet", aldus Russell. "Misschien als ze een keer pech hebben. Het hoort bij de Formule 1, de dominantie van een renstal. Natuurlijk willen we allemaal liever dat tien teams met elkaar vechten. Duels overal. Maar je kunt niet alles krijgen waar je van droomt."

Uiteraard is Verstappen wel blij met de situatie. "We kunnen dit jaar alle races winnen, maar dat is onwaarschijnlijk. Onze snelheid ziet er goed uit, maar foutjes of pech zijn onvermijdelijk. Ooit zal er iets tegenzitten. Dominantie hoort bij de Formule 1, dat is niks nieuws."

"Het is wel op te lossen. Hoe langer je de regels hetzelfde laat, hoe spannender het wordt. Niet steeds dingen veranderen, want dan is er doorgaans een team dat een gat slaat met de rest. Of twee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl