Senaatsleider Chuck Schumer en andere senatoren na de stemming
NOS Nieuws

Amerikaanse Senaat ook akkoord met verhogen schuldenplafond

Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft gestemd voor de verhoging van het schuldenplafond van de federale overheid. Een ruime meerderheid van zowel Democraten als Republikeinen stemde vóór.

In het voorstel staat dat de schuldenlast tot 1 januari 2025 boven het eerder vastgestelde plafond van 31,4 biljoen dollar mag uitkomen.

Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten zonder geld zouden komen zitten.

President Biden noemt het een "grote overwinning voor onze economie en het Amerikaanse volk". Biden kan de wet nu ondertekenen. De deadline is 5 juni, vanaf dan zouden de betalingen van de staat niet meer volledig en op tijd kunnen worden gedaan.

Zaterdag bereikten hij en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy een voorlopig akkoord. Het Huis van Afgevaardigden stemde daar gisteren al mee in.

Ook voor de rest van de wereld is een akkoord over het schuldenplafond belangrijk. Zonder deal zou het consumentenvertrouwen kunnen dalen waardoor er minder zou worden besteed. Dat zou ook gevolgen hebben voor buitenlandse bedrijven en de beurzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl