NOS Voetbal

FC Twente kan Heerenveen in de play-offs wel verslaan en ruikt finale

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - FC Twente

De strijd tussen FC Twente en sc Heerenveen om een finaleplek in de play-offs ligt nog open, al is nummer vijf Twente na donderdagavond wel in het voordeel. In Friesland eindigde het treffen met de nummer acht van de eredivisie in 1-2 door een goal van Manfred Ugalde in blessuretijd. Zondag is de return in Enschede.

Na de 3-1 zege op Ajax van afgelopen zondag ging Twente met veel zelfvertrouwen de play-offs in voor een plek in de derde voorronde van de Conference League.

Cerny op dreef

Daarbij beschikte het in de persoon van Vaclav Cerny over een troef. De rechtsbuiten is al sinds maart de man in vorm en rijgt de doelpunten en assists aaneen.

Ook in Heerenveen toonde de Tsjech zijn klasse door na bijna twintig minuten af te ronden, na geslaagde combinaties met Michel Vlap en Manfred Ugalde.

Sahraoui schermt de bal af, met Brenet als tegenstrever

Het doelpunt van Cerny leek de voorbode voor een eenvoudige avond voor Twente, maar niets bleek minder waar, al verzuimden de gasten na de 0-1 verder afstand te nemen.

De gelijkmaker van Thom Haye, op slag van rust, kwam op een psychologisch goed moment voor Heerenveen, dat in de reguliere competitie vier punten pakte tegen Twente.

Haye probeerde het van afstand en zag dat de normaal zo betrouwbare Twente-keeper Lars Unnerstall zich compleet verkeek op het schot.

Lars Unnerstall

Wat volgde was een boeiende tweede helft, met twee ploegen die op zoek gingen naar de beslissing.

Na een keiharde overtreding van Syb van Ottele op Ramiz Zerrouki - bestraft met geel - kreeg Twente-spits Ugalde de eerste kans. De inzet van de Costaricaan werd door Pawel Bochniewicz voor de lijn weggehaald.

Aan de overzijde pareerde Unnerstall een knal van de bedrijvige Osame Sahraoui in de korte hoek. Het beste moment van Heerenveen na rust.

Twente bevond zich daarna even in een sterke fase, waarbij aanvoerder Robin Pröpper met een kopbal de boomlange Andries Noppert aan het werk zette. Uiteindelijk ging de vlag omhoog wegens buitenspel.

Bekijk hieronder reacties van Gijs Smal (FC Twente), Andries Noppert (sc Heerenveen) en Ron Jans (trainer FC Twente).

Noppert: 'Onnodig dat je 'm in de laatste minuut tegen krijgt'

Twente-trainer Ron Jans, met een verleden in Heerenveen, verbruikte al zijn wissels en haalde ook de in de tweede helft onzichtbare Cerny naar de kant. De ingevallen Ricky van Wolfswinkel testte Noppert nog even.

In de slotminuten leek er niets meer aan de stand te veranderen, al maakte Twente-linksback Gijs Smal nog bijna een eigen doelpunt door de paal te raken.

Diep in blessuretijd maakte Ugalde toch nog de 1-2 door de bal door de benen van de voor Oranje geselecteerde Noppert te schieten. Het zorgde voor ontlading bij Twente en de meegereisde fans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl