NOS NieuwsAangepast

Sudanese regeringsleger stopt gesprekken met paramilitaire RSF

Het Sudanese regeringsleger heeft de gesprekken met de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) opgeschort. De gesprekken vonden plaats in de Saudische stad Jeddah.

Volgens het Sudanese leger schendt RSF de gemaakte afspraken door bijvoorbeeld voortdurend ziekenhuizen en civiele infrastructuur te bezetten in de hoofdstad Khartoem. Ook schendt de RSF het staakt-het-vuren, zegt het regeringsleger.

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN heeft gevraagd of de VN-Veiligheidsraad achter gesloten deuren bijgepraat kan worden over "de dramatische situatie in Sudan". Dat is iets wat Guterres zelden doet.

Afgelopen weekend stierven er nog zesentwintig jonge kinderen in een weeshuis in Khartoem door gebrek aan voedsel en koorts. Onder de doden waren baby's van nog geen drie maanden oud. De kinderen zaten onder erbarmelijke omstandigheden vast in het weeshuis, terwijl buiten gevechten woedden. Ook stierven er vier weeshuismedewerkers.

AP sprak meerdere dokters, vrijwilligers en gezondheidsmedewerkers van weeshuis Al-Mayqoma. Ook heeft het persbureau beeldmateriaal bekeken waaruit de slechte omstandigheden in het weeshuis bleek.

'Catastrofale situatie'

"Het is een catastrofale situatie", zei Afkar Omar Moustafa, een vrijwilliger in het weeshuis, tegen AP. "Dit was iets wat we vanaf de eerste dag van de gevechten verwachtten."

In Sudan woedt sinds 15 april een zware strijd tussen twee rivaliserende groepen. Het regeringsleger is in gevecht met de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF).

Sinds april zijn in Sudan meer dan 860 burgers, onder wie minstens 190 kinderen gedood. Duizenden mensen zijn gewond geraakt.

Inmiddels zijn meer dan 1,65 miljoen mensen gevlucht naar veiliger gebieden in Sudan of naar buurlanden. Toch zitten nog veel mensen vast in hun huis, die niet kunnen vluchten. Ondertussen slinken de voedsel- en watervoorraden in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl