Dissident Statenlid van GroenLinks werd binnen haar partij gediscrimineerd
Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald van GroenLinks dat bij de Eerste Kamerverkiezingen niet op haar eigen partij stemde, diende in 2022 een klacht in bij haar partij over discriminatie en racisme. Haar klacht werd door de klachtencommissie van de partij grotendeels gegrond verklaard.
Fernald zegt verder tegen de NOS dat ze structureel werd genegeerd en als nieuweling in de Statenfractie ook geen begeleiding kreeg.
Eerder deze maand publiceerde Fernald een kritische column over haar behandeling binnen haar eigen partij. Daarin schrijft ze onder meer over haar ervaringen met een GroenLinks-bestuurslid in Rotterdam.
"Hij deelde mij mee dat ik geen succes zou hebben en niets zou bereiken vanwege mijn uiterlijk", schrijft Fernald over het bestuurslid. "Zo moet ik 'mijn afro-haar samenbinden en glad naar achteren dragen'. 'Dat doen al die andere zwarten die succes hebben ook'", zou het bestuurslid hebben gezegd.
Uit de fractie
GroenLinks-Statenlid Debora Fernald baarde gisteren bij de verkiezingen opzien door niet op GroenLinks, maar op Volt te stemmen. Dat kostte haar partij een zetel in de Eerste Kamer. Toen duidelijk werd dat Fernald op een andere partij had gestemd, werd ze uit de Zuid-Hollandse Statenfractie gezet.
Partijleider Jesse Klaver zegt dat Fernalds stem op Volt voor hem "geheel onverwacht" kwam. "Wat ik begreep had ze die ochtend nog gezegd op GroenLinks te stemmen. Dit is ongelooflijk balen."
Volgens Fernald heeft ze tot het laatste moment getwijfeld of ze bij de Eerste Kamerverkiezingen op GroenLinks moest stemmen. Haar fractieleden wisten van die twijfel, zegt ze tegen de NOS. Ze kreeg naar eigen zeggen onvoldoende gehoor binnen haar partij als het gaat om integriteit en vertrouwen, waarna ze besloot om op Volt te stemmen.
Fernald meldde de gewraakte uitspraken in 2020 in een informele mail aan Klaver. Dat mondde uiteindelijk uit in de procedure bij de klachtencommissie. Na onderzoek kwam er een uitspraak en zijn er aanbevelingen gedaan, laat een woordvoerder van de Kamerfractie weten.
"Het partijbestuur heeft de uitspraak van de klachtencommissie overgenomen en is met de aanbevelingen aan de slag gegaan", aldus de woordvoerder. Volgens hem is er meer geïnvesteerd in het "bekendmaken van de vertrouwenspersonen en het opleiden van onze vrijwilligers in het voorkomen en reageren op ongewenst gedrag". Het bewuste bestuurslid zou geen lid meer zijn van GroenLinks. Dat Fernald zich desondanks niet gehoord voelde noemt Klaver "heel erg".
Stroeve samenwerking
Sinan Özkaya, voorzitter van de fractie van GroenLinks in Zuid-Holland, laat in een schriftelijke reactie weten het "ontzettend jammer" te vinden dat Fernald bij de Eerste Kamerverkiezingen niet op haar eigen partij heeft gestemd.
"De samenwerking met Debora binnen de fractie van Zuid-Holland loopt al een tijd stroef, ondanks vele pogingen om daar verbetering in te krijgen, van beide kanten", liet hij verder weten.
Nu ze uit de GroenLinks-fractie is gezet, heeft Fernald besloten om in de Zuid-Hollandse Staten zelfstandig verder te gaan, onder de naam Groep Doe Stoer.