Biden en Republikeinen bereiken akkoord over schuldenplafond, Congres nu aan zet

De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy hebben een voorlopig akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse federale overheid.

De VS is nog niet helemaal uit de gevarenzone. Het Congres moet namelijk nog over de deal stemmen.

Biden en McCarthy spraken elkaar afgelopen avond zo'n anderhalf uur over de deal waarmee de overheid meer mag lenen om bijvoorbeeld uit te geven aan onderwijs en infrastructuur. Na afloop twitterde McCarthy: "Ik kom net van de telefoon met de president. Nadat hij maandenlang tijd verspilde en weigerde te onderhandelen, zijn we tot een principeakkoord gekomen dat het Amerikaanse volk waardig is."

McCarthy in de gangen van het Capitool na het overleg met Biden

Met het huidige akkoord is omgerekend 29 biljoen euro gemoeid. Zonder deal zouden rekeningen waarschijnlijk niet betaald kunnen worden en zouden ambtenaren geen salaris krijgen.

Er is volgens de wet een maximum gesteld aan het bedrag dat de Amerikaanse overheid mag lenen. Wanneer de overheid de staatsschuld verder wil verhogen, dan moet de limiet eens in de zo veel tijd worden verhoogd. Het Congres moet daar dan mee instemmen.

Bankroet

Als de Congresleden het niet eens worden over het verhogen van het schuldenplafond dan is de VS naar verwachting vanaf 5 juni bankroet. Dat zou voor het eerst zijn in de Amerikaanse geschiedenis, en de gevolgen zijn daarom zeer onvoorspelbaar.

Ook voor de rest van de wereld is een akkoord over het schuldenplafond belangrijk. Wanneer er geen deal is, zou het consumentenvertrouwen kunnen dalen waardoor er minder wordt besteed. Gevolg is dat buitenlandse bedrijven minder spullen verkopen in het land. Ook de beurzen zouden de klappen voelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl