Sebastien Haller baalt na het missen van een penalty
NOS Voetbal

Voetbaldrama in Dortmund: Borussia verspeelt titel in eigen huis, Bayern kampioen

Borussia Dortmund heeft op een bizarre slotdag de landstitel in Duitsland verspeeld. Het speelde in eigen huis met 2-2 gelijk tegen FSV Mainz, terwijl Bayern München won door een late goal bij FC Köln. Daardoor is Bayern, dat tweede stond, toch kampioen, voor de elfde keer op rij.

Het was een zeldzaam dramatische voetbalmiddag. Koploper Dortmund had thuis genoeg aan een zege voor de eerste landstitel sinds 2012. Maar binnen een half uur stond het al 0-2 achter, had man-van-het-seizoen Sébastien Haller een penalty gemist en stond concurrent Bayern München op voorsprong.

Ruim een uur belegerde Dortmund, waar Nederlander Donyell Malen in de basis stond, de speelhelft van Mainz, wetende dat het drie doelpunten moest maken. Dat lukte niet. Toch was er even hoop in Dortmund, toen Köln vlak voor tijd op 1-1 kwam tegen Bayern, maar het jonge talent Jamal Musiala schoot zijn club in de 89ste minuut naar de landstitel.

Beide ploegen eindigen met 71 punten, maar de club uit München heeft een beter doelsaldo: +54 om +39.

De eindstand in de Bundesliga 2022/23

Afgelopen weken ontvouwde zich een spannende strijd boven in de Bundesliga. Het had er alle schijn van dat Bayern titelprolongatie vorige week had verspeeld toen het thuis verloor van RB Leipzig en Haller Dortmund naar de koppositie schoot.

Het liep volstrekt anders. Begin voortaan in Dortmund maar niet over die ene zaterdagmiddag op 27 mei 2023.

Het vuurwerk in Dortmund was groots voorafgaand aan het 'kampioensduel' en de kartonnen schalen gingen rond op de tribunes. Dit kon niet meer misgaan.

Dortmund begon, aangemoedigd door de onvermoeibare fans op de Gelbe Wand, furieus aan het duel en had al wat kansen gekregen, toen in Keulen de snelle vleugelspeler Kingsley Coman de bal knap in de verre kruising krulde. 0-0 bij Dortmund, 1-0 bij Bayern, een stand waarbij Bayern op doelsaldo virtueel kampioen was.

Het viel doodstil in Dortmund toen Mainz na een kwartier spelen ook nog op een 0-1 voorsprong kwam door een lepe kopbal van Andreas Hanche-Olsen. Moest Dortmund er plots twee maken.

Slap

Die Schwarzgelben kregen al snel hulp van de VAR, nadat scheidsrechter Fritz had gemist dat Raphael Guerreiro een tikje tegen het onderbeen had gekregen. Pingel. Haller ging achter de bal staan, maar de man van hét verhaal dit jaar bij Borussia schoot zijn eerste penalty van het seizoen slap in. Een eitje voor Mainz-goalie Finn Dahmen.

Het werd nog pijnlijker toen Karim Onisiwo zijn club Mainz kort daarop vogelvrij naar 0-2 kopte. In München wapperden Bayern-fans al uitbundig met hún kartonnen kampioenschalen. In Dortmund zakten de Borussia-fans liever door hun stoeltjes.

  • EPA
    Jamal Musiala (links) viert zijn 2-1 met de fans en Eric Maxim Choupo-Moting
  • Pro Shots
    Bayern, met Ryan Gravenberch, viert de 1-0

De belegering van het Mainz-doel duurde zeker een uur. De kansen voor de thuisploeg waren enorm. Weer voor Haller, die inglijdend de bal voor open doel miste. Voor Malen, die de bal plots voor de voeten kreeg, maar de kans verprutste. Hij werd direct erna naar de kant gehaald.

Bayern München zag in Keulen dat de thuisploeg steeds brutaler ging spelen. Achterover leunen kon niet, Bayern moest ook gewoon winnen, want bij een gelijkspel of nederlaag was Dortmund ongeacht de eigen uitslag kampioen.

Dortmund virtueel kampioen

Pas twintig minuten voor tijd ging er een golf van opwinding door Dortmund. Een vlotte combinatie eindigde met een snel schot van Guerreiro, die met hulp van de paal binnenviel: 2-1. Met nog twee goals te gaan voor Dortmund kwamen er opnieuw veel kansen. Marco Reus, die de uitgevallen Adeyemi had vervangen, met het hoofd en ook Haller met het hoofd. Maar geen 2-2.

En toen klonk plots luid gejuich van de tribunes in Dortmund. FC Köln was dankzij een benutte penalty op 1-1 gekomen. Stond Dortmund ineens toch weer virtueel bovenaan. De vreugde was gigantisch, net als de opluchting. De Dortmund-fans waren in een uur al zeker tien jaar ouder geworden.

  • Pro Shots
    Bellingham treurt samen met trainer Edin Terzic
  • Pro Shots
    Anthony Modeste en Marco Reus treuren

Dortmund was één minuut en wat blessuretijd verwijderd van de eerste landstitel sinds 2012. Tot in Keulen de daar inmiddels ingevallen Musiala in de 89ste minuut de bal naar zijn rechterbeen kapte en met precisie naar de verre hoek krulde.

In het Signal Iduna Park-stadion trokken de Dortmund-fans lijkbleek weg en wisten ze genoeg. Haller leek vroeg in de blessuretijd nog de 2-2 binnen te schieten met een fraaie halve omhaal, maar hij stond buitenspel. De 2-2 die Niklas Süle in de 96ste minuut alsnog maakte, gaf hoop die nog een halve minuut bleef hangen. Tot het laatste fluitsignaal klonk.

Bij Bayern gingen ze aan het bier, bij Borussia waren er tranen, op de voor hen vervloekte 27 mei 2023.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl