Clarence Seedorf
NOS Voetbal

Seedorf wil actie tegen racisme: 'Bestraf landen en clubs met puntenaftrek'

Voor Clarence Seedorf is de maat nu echt vol. De oud-voetballer heeft zich, naar aanleiding van de incidenten rond Real Madrid-speler Vinícius Júnior, in een open brief op de website van The Athletic uitgesproken over het racisme in het voetbal.

"Het laat zien aan de voetbalwereld dat er in al die jaren nog steeds niks is veranderd en er nog veel moet gebeuren."

Hij oppert onder meer om nationale bonden en clubs te bestraffen bij racisme op en rond hun velden. "Hiermee laten we zien dat het ook hun probleem is en stimuleren we ze om dit probleem uit te roeien", aldus Seedorf, die onlangs is voorgedragen als nieuw lid van de raad van commissarissen bij de KNVB.

"Geldboetes werken op zich wel, maar wanneer landen en clubs punten verliezen waardoor ze een WK of EK mislopen of misschien wel degraderen, zal dat veel meer impact hebben. Er worden punten afgetrokken wanneer financiële regels worden overtreden, maar dit is veel belangrijker."

Zoveelste keer

Vinícius werd afgelopen zondag voor de zoveelste keer mikpunt van racisme. "Het was niet de eerste keer, of de tweede of de derde. Racisme is normaal in LaLiga", liet de Braziliaan na afloop van het duel met Valencia weten op Instagram en Twitter.

"De concurrentie vindt het normaal, de federatie ook, en de tegenstanders moedigen het aan."

Real 'tolereert geen racisme meer naar spelers', arrestaties in Vinícius-zaak

Volgens Seedorf is het nu tijd voor actie. "Racisme is overal aanwezig. Ook bij federaties, coaching en management. Vinícius moet weten dat dit niet alleen zijn gevecht is, dit is een gevecht van de hele voetbalgemeenschap."

"Een oplossing zou ook kunnen zijn om te investeren in technologie die het mogelijk maakt om aanwezigen bij een voetbalwedstrijd voor, tijdens en na de wedstrijd te identificeren. Het zou tegenwoordig makkelijk moeten zijn om mensen die zich misdragen te kunnen identificeren."

"Het is niet genoeg om spandoeken op te hangen met teksten 'Respect' en 'No to racism'. Ik heb daar nooit zo in geloofd als enige oplossing voor zo'n groot maatschappelijk probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl