NOS Nieuws

Impact op gezinnen is groot, maar ministers willen niet zwichten voor bedreigingen

De collega's van minister Sigrid Kaag in het kabinet reageerden vanmorgen voor aanvang van de ministerraad aangedaan op het bericht dat haar dochters willen dat ze snel iets anders gaat doen, omdat ze vrezen voor haar veiligheid. "Dit is zeer aangrijpend. Het overkomt haar, maar daarmee overkomt het ons allemaal, de hele democratie", zegt vicepremier Wopke Hoekstra.

Hoekstra zegt dat hij ook te maken heeft met bedreigingen. "Maar die zijn van een andere orde, want de verschrikkelijke mate waarin zij die ondervindt speelt bij mij en de meeste anderen gelukkig minder. Maar de impact is bij velen groot. Ik denk eerlijk gezegd dat er weinig families van bewindspersonen zijn die staan te juichen bij het werk dat we doen."

Ook minister Hugo de Jonge heeft thuis veel gesprekken gevoerd over de bedreigingen die hij krijgt. "Er zijn met enige regelmaat situaties geweest dat de kinderen wensten dat ik een andere baan had gehad", zegt hij. De Jonge vond het tv-fragment met de dochters van Kaag "echt verschrikkelijk" en "heel indrukwekkend" om te zien en begrijpt dat de D66-vicepremier erover nadenkt om misschien te stoppen. Hij zou dat, als hij haar was, ook serieus overwegen.

Maar hoewel zijn gezin op de eerste plaats komt, heeft De Jonge tot nu toe niet willen stoppen. "Omdat je uiteindelijk ook wilt dat het kwaad niet overwint. Dat mogen we met zijn allen niet laten gebeuren."

Kaag: 'Eén zoon wil niet dat ik op bezoek kom vanwege de bedreigingen'

Minister Christianne van der Wal wil niet reageren op de vraag of haar kinderen haar weleens hebben gevraagd om te stoppen. Ze wijst erop dat ze één keer, toen ze op de stoep voor haar huis in gesprek ging met boze boeren, de 'fout' heeft gemaakt om te zeggen dat haar kinderen binnen zaten te trillen. "Daar hebben ze tot op de dag van vandaag last van, dat ik die opmerking heb gemaakt."

Daarop heeft ze besloten werk en privé strikt gescheiden te houden. "Mijn kinderen zien hun moeder aan het werk en ze zien dat er altijd sprake is van bedreiging, natuurlijk doet dat iets met ze."

Over de hartekreet van de dochters van Kaag op televisie zegt ze: "Dat komt natuurlijk enorm binnen. Dat zou mij ook enorm raken. Maar je kunt het niet vergelijken met de situatie waar ik nu in zit. Ik ga niet zwichten daarvoor, en mijn gezin ook niet."

De onlangs vertrokken ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageerde vanmorgen op Radio 1 op soortgelijke wijze: "Ik heb thuis tegen mijn vrouw en drie dochters gezegd, ook aan het begin toen ik Kamerlid werd: jullie hebben een vetorecht. Als het hier niet goed gaat, stop ik ermee." Hij vindt wel, net als De Jonge, dat je dat besluit zo lang mogelijk moet uitstellen. " Als je toegeeft, geef je toe aan intimidatie en chantage. Maar tegelijkertijd is het gezin het allerbelangrijkste wat je hebt."

Segers zegt dat het klimaat sinds coronatijd is verhard en dat er ook bij hem mensen voor de deur hebben gestaan, "op een hele intimiderende manier". "Ik heb veel aangiftes moeten ondertekenen. Er zijn rechtszaken geweest tegen bedreigers. Ik had nooit gedacht toen ik begon dat ik dat zou moeten meemaken."

We moeten de consequenties van het probleem niet onderschatten, zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz:

Yeşilgöz: 'Onze rechtsstaat staat op het spel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl