NOS VoetbalAangepast

Belgische voetbalbond kiest vrouwelijke voorzitter: 'Wil WK 2027 binnenhalen'

Voor het eerst in het 128-jarig bestaan wordt de Belgische voetbalbond geleid door een vrouwelijke voorzitter. Pascale Van Damme werd vandaag unaniem gekozen.

Van Damme was al als onafhankelijk bestuurder werkzaam bij de KBVB. Ze is de opvolger van Paul Van den Bulck, die al na een jaar zijn ontslag aanbood.

Met Marianne van Leeuwen heeft de KNVB sinds vorig jaar ook voor het eerst een vrouwelijke directeur betaald voetbal.

Woelige tijden

Het zijn woelige tijden voor de Belgische voetbalbond. Twee maanden geleden werd algemeen directeur Peter Bossaert ontslagen, omdat hij zichzelf ten onrechte loonsverhoging zou hebben gegeven. Bossaert is het oneens met zijn ontslag en heeft een rechtszaak aangespannen.

Met de benoeming van Van Damme hoopt de voetbalbond weer naar de toekomst te kunnen kijken. "Het geeft me veel vertrouwen dat de volledige raad van bestuur en het directiecomité samen de bladzijde willen omslaan en met vereende krachten verder willen bouwen aan de toekomst van de KBVB", zegt de 54-jarige Van Damme in het persbericht van de bond.

WK 2027

Een van de prioriteiten voor Van Damme wordt de groei van het vrouwenvoetbal in België. Speerpunt is het binnenhalen van de organisatie van het WK 2027. België heeft zich samen met Nederland en Duitsland kandidaat gesteld.

Ook Brazilië, Zuid-Afrika en een gezamenlijk bid van Mexico en de VS hebben oren naar de organisatie van het evenement. In mei volgend jaar zal de FIFA de organisatie toewijzen.

Andere belangrijke onderwerpen waar Van Damme zich op gaat richten zijn het verbeteren van de kwaliteit van de arbitrage, de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur, het verder digitaliseren van de KBVB en het uitbreiden van de maatschappelijke rol van de bond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl