Sébastien Haller

Haller helpt Dortmund met goals tegen Augsburg voorbij Bayern; landstitel lonkt

Met nog één speelronde te gaan in de Bundesliga staat Borussia Dortmund op poleposition om voor het eerst sinds 2012 kampioen van Duitsland te worden. Door de thuisnederlaag van Bayern München van zaterdag tegen RB Leipzig (1-3) had Dortmund een overwinning bij FC Augsburg nodig en die kwam er: 0-3.

Bayern werd de afgelopen tien seizoenen kampioen, maar heeft nu met twee punten achterstand titelprolongatie niet meer in eigen hand. De nieuwe koploper Dortmund kan het volgende week zaterdag thuis afmaken bij winst op 1. FSV Mainz 05. Bayern gaat dan op bezoek bij 1. FC Köln.

Bij FC Augsburg in Beieren waren de gele shirtjes in groten getale zichtbaar op de tribunes om de machtsovername mee te maken. De druk was groot en de spanning voelbaar. Makkelijk was het zeker niet voor de mannen van coach Edin Terzic tegen een ploeg die nog strijdt om handhaving.

Malen belangrijk

Oranje-international Donyell Malen stond zoals gebruikelijk in de basis bij Dortmund en was betrokken bij een sleutelmoment in de wedstrijd. De Nederlandse aanvaller werd door Felix Uduokhai tegen de grond gewerkt en dat leverde in de 38ste minuut een rode kaart op voor de verdediger van Augsburg.

Sébastien Haller en Donyell Malen vieren de 1-0

Met elf tegen tien voerde Dortmund de druk nog meer op en was het wachten op de bevrijdende goal. De paal voorkwam doelpunten van Niklas Süle (kopbal) en Emre Can (schot), maar in de 59ste minuut brak oud-Ajacied Sébastien Haller de ban.

Na een voorzet van Malen van rechts stuiterde de bal van de voeten van Augsburg-verdediger Maximilian Bauer en sloeg Haller genadeloos toe. De Franse spits draaide weg en schoot diagonaal binnen. Augsburg-invaller Irvin Cardona deed Dortmund nog even beven, maar Dortmund-keeper Gregor Kobel voorkwam de 1-1.

Weer Haller

In de 84ste minuut zorgde opnieuw Haller voor opluchting bij de geelzwarte fans op de tribune. Hij benutte een rebound, nadat een inzet van Marco Reus nog werd gekeerd. In blessuretijd bepaalde Julian Brandt de eindstand op 0-3. Nog één zege voor Dortmund en de hegemonie van Bayern in Duitsland is voorbij.