NOS Sport

Het hockeysprookje van Hurley, waarin iedereen zich vrij voelt zichzelf te zijn

Hockeysprookje Hurley: 'Meedoen aan play-offs niet belangrijker dan winnen'

Nog nooit deden de hockeysters van Hurley mee aan de play-offs voor het landskampioenschap. Tot dit jaar.

Het verhaal van de verrassende opmars van de Amsterdamse club is eigenlijk ook het verhaal van het opmerkelijke debuutjaar op het hoogste niveau van coach Robbert van de Peppel. Want wie had een paar jaar geleden kunnen bevroeden dat in hem een succestrainer zou schuilen?

De 35-jarige Amsterdammer kende met tien seizoenen Hoofdklasse een respectabele carrière als speler, maar had gezien zijn talent meer uit zijn mogelijkheden kunnen halen. Zijn mentaliteit en opvliegende karakter zaten hem als speler dikwijls in de weg, al maakte hij wel deel uit van de zaalhockeyploeg die in 2015 wereldkampioen werd.

Met Hurley perst Van de Peppel er als coach het maximale uit. "Een unieke prestatie", vindt hij zelf ook.

Van de Peppel haalt meteen de wisselwerking met zijn assistent Diederik van Weel aan, als hem gevraagd wordt naar het geheim achter de huidige successen. "Hij is meer de denker, ik ben de doener. Die combinatie valt goed, zowel op trainingen als tijdens wedstrijden."

Robbert van de Peppel spreekt de vrouwen van Hurley toe

Hurley plaatste zich als nummer vier voor de play-offs, met een ruime voorsprong op de achtervolgers. Zo konden voorbereidingen op de play-offs al ruim van tevoren in gang worden gezet. Zo worden er noodtribunes gebouwd langs het veld, waardoor een slordige 2.000 toeschouwers kunnen worden ontvangen.

"Meedoen is niet belangrijker dan winnen", vindt Van de Peppel, die nu SCHC treft: "Het beste team van Nederland."

Saillant onderonsje met Leurink

Datzelfde SCHC is ook de ploeg van zijn verloofde, Laurien Leurink. Aan haar heeft hij het naar eigen zeggen te danken dat hij nu als coach niet dezelfde fouten maakt die hij als speler maakte. Leurink, 133-voudig Oranje-international en olympisch, Europees én wereldkampioen, liet hem zien wat topsport van een mens vereist.

Romée Corver en Daantje de Kruijff, een leven lang Hurley

Langs de lijn bij Hurley draagt Van de Peppel dit seizoen opvallend genoeg een trainingsjas van Manchester United, die hij van Leurink gekregen heeft. En dat doet hij tegenwoordig ook stiekem een beetje uit bijgeloof, biecht hij op.

"We moeten vooral onszelf blijven, het is de kunst om dat te blijven doen", haalt Van de Peppel het in zijn ogen belangrijkste punt aan. Binnen zijn team merkt hij dat alles op zijn plek valt. "Iedereen voelt zich vrij zichzelf te zijn."

En zo heeft Van de Peppel ook nog wel eens een ouderwets onderonsje met de leiding of spreekt hij zijn team met ferme taal toe als hij dat nodig vindt. Maar dan maakt dat wel wat los, in positieve zin.

Hechte band

Opvallend aan de ploeg is dat sommige speelsters al hun hele hockeyleven op Hurley rondlopen. De band met de club is hecht en dat stralen ze uit.

"Het teambelang staat vanaf dag één dat ik hier ben vooraan", benadrukt Van de Peppel. "Speelsters moeten bereid zijn voor elkaar te vechten. Iedereen heeft hier een steentje aan bijgedragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl