Zo zag je de Titanic nog nooit: nieuwe beelden moeten scheepsramp ontrafelen
De Titanic zonk 111 jaar geleden. Een enorme ijsberg was de boosdoener van een van de grootste scheepsrampen uit de geschiedenis. Onderzoekers weten tot op heden niet welke andere factoren, zoals constructiefouten of het gebruik van slecht staal, nog meer een rol speelden. Met nieuwe scans hopen zij daar binnenkort duidelijkheid over te krijgen.
Met innovatieve technieken is voor het eerst tot in detail een digitale scan van de Titanic gemaakt, die bijzondere 3D-beelden heeft opgeleverd. Het scheepswrak ligt op 3800 meter diepte in de Atlantische oceaan en de beelden zijn gemaakt door een bedrijf dat is gespecialiseerd in het in kaart brengen van de oceaanbodem, schrijft BBC News.
Op een animatie is goed te zien hoe de Titanic er nu bij ligt:
De Titanic was in de nacht van 14 op 15 april 1912 bezig aan zijn eerste reis, van Engeland naar New York, toen hij tegen een ijsberg botste en binnen drie uur zonk. Meer dan 1500 van de ruim 2200 opvarenden kwamen om het leven.
Het schip kreeg een waarschuwing voor ijsbergen, maar dat werd door de radio-officier niet aan de stuurbrug doorgegeven. Twee uur na de waarschuwing zag een bemanningslid de ijsberg en werd nog geprobeerd de Titanic een andere kant op te sturen, maar tevergeefs. Het schip raakte de ijsberg en binnen tien minuten stond in het voorste deel al ruim vier meter water.
Compleet beeld
Onderzoekers weten nog steeds niet precies waarom het schip ten onder ging. "Er zijn nog steeds fundamentele vragen die beantwoord moeten worden", aldus Titanic-analist Parks Stephenson tegen BBC News. Volgens hem werd er tot nu toe vooral gespeculeerd en is dit model "een van de eerste stappen naar feitelijk onderzoek".
Het wrak van de Titanic werd in 1985 ontdekt en sindsdien is het al vaker (deels) in beeld gebracht. Zo daalde in 2019 een team meermaals af naar de zeebodem om beelden te maken van het legendarische passagiersschip. Het lukte tot nu toe echter nooit het hele wrak in kaart te brengen en zo een compleet beeld te geven.
Op deze nieuwe scan is de Titanic in zijn geheel te zien. De twee delen van het kapotte schip liggen 800 meter uit elkaar met daaromheen een enorme berg puin. Sommige details zijn duidelijk zichtbaar. Wie naar de beelden kijkt, ziet duidelijk het anker, een loopbrug en een enorme propeller. Zelfs het serienummer op de propeller is nog leesbaar.
Op een video en foto's die alleen BBC News mag delen, zijn nog meer details te zien:
BBC-journalist Rebecca Morelle deelt op Twitter ook beelden waarop de grootte van de Titanic goed te zien is. Door de 3D-scan in het Londense Olympisch Stadion te plaatsen, wordt duidelijk hoe enorm het schip was.
De scan is vorige zomer gemaakt door Atlantic Productions, dat een documentaire maakt over het project en Magellan, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van diepzeekaarten. Een op afstand bestuurde onderzeeër maakte vanuit elke denkbare hoek meer dan 700.000 foto's en bracht meer dan 200 uur door op de bodem van de zee om het schip te bestuderen.
Onderzoekers hopen nu eindelijk de geheimen van het mysterieuze schip te ontrafelen. Zo weten ze nog niet precies hoe heftig de aanvaring met de ijsberg was. Ook gaan er theorieën over een brand in de kolenkamers, waardoor het schip al verzwakt was. Verder wordt onderzocht of er fouten zijn gemaakt tijdens de bouw van het schip.
In 2019 zeiden onderzoekers al dat de tijd begint te dringen voor de Titanic. Het zoute zeewater eet het wrak langzaam op en details zijn steeds minder zichtbaar. Dat bleek ook bij het maken van deze 3D-beelden. Door het schip nu zo vast te leggen, kopen de onderzoekers meer tijd.