De schade aan het pand
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Buurt al langer bezorgd over gebouw dat afbrandde in Eindhoven

Om het gebouw in het centrum van Eindhoven dat gisteren afbrandde, staan vandaag grote zwarte schermen. Ondanks die schermen is de schade goed te zien: van het leegstaande gebouw is vrijwel niets meer over. Het pand werd veel gebruikt door daklozen.

De brand brak gistermiddag uit in het voormalige Lighting Application Center van Philips. Omdat er veel rook vrijkwam, werd er een NL-Alert verzonden en werden een aantal terrassen en een festival ontruimd. De brandweer zette honderd mensen in om het vuur te bestrijden. De brandweer heeft bij controle geen slachtoffers in het pand aangetroffen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Er trok dikke rook door het centrum van de stad gisteren:

Bij de brand kwam veel rook vrij

Het pand stond al jaren leeg. Omwonenden zeggen tegen Omroep Brabant dat ze zich al langer zorgen maakten over de (brand)veiligheid van het pand. Marco Karssemakers, vve-voorzitter van het naastgelegen appartementencomplex, zegt dat daklozen er regelmatig vuurtjes stookten.

"Het werd heel vaak gebruikt om te overnachten door mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Al verschillende keren hebben we de gemeente daarom verzocht het gebouw af te sluiten."

Mensen op balkon

Volgens de vve-voorzitter is wel geprobeerd om toegang tot het pand te bemoeilijken. "De ramen zijn afgezet en als er iets toch open werd gemaakt, werd die opening snel weer dichtgemaakt. Er werden betonblokken voor gezet zodat mensen niet meer naar binnen zouden kunnen, maar vervolgens klommen mensen op die blokken om zo een etage hoger binnen te komen."

Sommige bewoners van het complex spreken over overlast door daklozen. Karssemakers herkent dat. "Ik woon zelf op de vierde etage, ik heb gewoon mijn raam open. Maar dat doe je hier niet op de begane grond. Die balkons zijn toegankelijk vanuit de openbare ruimte. Die bewoners worden regelmatig 's ochtends wakker met mensen die op hun balkon liggen te slapen."

Volgens Thijs Eradus van opvang Springplank040 verbleven er in het pand vooral mensen die geen recht hebben op een opvanglocatie. "Ze komen niet uit deze regio. En in vele gevallen gaat het dan om Midden- en Oost-Europeanen. Het zijn vooral arbeidsmigranten die het niet redden en dakloos raken." Hij is van mening dat de brand een groeiend probleem blootlegt. "Deze mensen worden niet geholpen, dat brengt spanning met zich mee."

Advertentie via Ster.nl