NOS Sport

Judoka's stellen teleur: Meyer, Snippe, Stevenson en Kamps snel klaar op WK

Kamps, Stevenson, Meyer en Snippe, Stevenson snel klaar op WK judo

Jelle Snippe en Roy Meyer zijn op de WK judo al in hun eerste wedstrijd in de klasse boven 100 kilogram uitgeschakeld. Marit Kamps en Karen Stevenson (+78 kilogram, de zwaarste klasse bij de vrouwen) deden het beter, maar ook zij konden niet meedoen om de medailles.

WK-debutant Snippe, de succesvolste Nederlandse zwaargewicht van de afgelopen maanden, verloor na ingrijpen van de jury van Enej Marinic.

Snippe stond een waza-ari voor toen de Sloveen in de aanval ging en Snippe op z'n rug belandde. Het leek op ippon en dus een zege voor Marinic. Er werd alleen geen ippon, maar waza-ari gegeven.

Een houdgreep leverde Snippe daarna een tweede waza-ari op en de arbiter wees hem na de partij aan als winnaar. De jury oordeelde echter dat er toch een ippon aan de Sloveen moest worden toegekend.

Snippe zag zo een eerste WK-zege voor z'n ogen verdampen. "Dat is gewoon keihard, dan is het voorbij. Maar dat is judo", zei hij na afloop nuchter.

Snippe uitgeschakeld op WK judo: 'Een harde les, maar da's judo'

Meyer begon met een bye en moest het in de tweede ronde afleggen tegen de Rus Inal Tasojev. Meyer hield lang stand, maar werd toch geklopt door z'n tegenstander die weinig ruimte weggaf.

"Het is een beer van een vent. Ik weet dat ik hem moe kan maken en dat ik dan kan winnen", zei een teleurgestelde Meyer na afloop.

Het lukte de 31-jarige judoka om onder Tasojevs houdgreep uit te komen, maar hij kwam toch op een waza-ari achterstand. "Potverdorie, dacht ik. Als ik nu op tempo kom, kan ik hem pakken, maar de tijd tikte weg. Die waza-ari achterstand heeft me genekt tegen hem."

Meyer uitgeschakeld: 'Ik kon hem pakken, maar de tijd tikte weg'

Met nog één seconde op de klok en geen kans meer voor de Nederlander op winst liep hij toch nog even intimiderend op Tasoev af, die van de mat stapte.

"Deze man is een potentiële finalist, daar sta je dan tegenover. De goden zijn me vandaag niet gunstig gezind", aldus Meyer.

De inschatting van Meyer klopte, want de Rus haalde inderdaad de finale. Daarin verloor hij van de Franse judogrootheid Teddy Riner.

Beide judoka's gingen in de finale vol voor een score. Dat leverde een prachtig gevecht op, dat Tasojev leek te beslissen in de extra tijd. De scheidsrechter zag er geen score in en gaf die vlak daarna wel aan Riner.

De 34-jarige Riner veroverde zijn elfde wereldtitel (drie keer open klasse en negen keer +100 kg). Daarnaast veroverde hij driemaal olympisch goud (eenmaal met de Franse ploeg) en vijf Europese titels.

Stevenson en Kamps komen ook tekort

Karen Stevenson won van de Colombiaanse Brigitte Carabali, waarna ze in de achtste finales verloor van de Koreaanse Ha-yun Kim.

Stevenson bewoog flink, want ze had niet het gewicht om te domineren. Ze zocht slimmigheden om haar tegenstandster uit balans te brengen, maar dat putte haar ook uit. Met nog 14 seconden op de klok had Kim er genoeg van en ze besliste het duel met een ippon.

Ook Kamps kwam verder dan de Nederlandse mannen, maar werd eveneens in de achtste finales verslagen. De langere en veel zwaardere Française Julia Tolofua was in alles een maatje te groot.

Kamps uitgeschakeld op WK judo: 'Ik ben minder sterk, omdat ze zo groot zijn'

Kleiner en lichter zijn dan je tegenstanders, is dat een handicap? "Ik zie het meer als een uitdaging", zegt Kamps. "Ik moet gewoon dynamischer zijn. Ik ben minder sterk dan de rest, dus moet ik aan mijn bewegingssnelheid werken."

Zondag is de landenwedstrijd voor gemengde teams, waar Nederland aan meedoet en hopelijk wél een medaille kan binnenslepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl