NOS SportAangepast

Steenhuis verovert brons op WK judo: 'Mijn derde WK-medaille, oh my god!'

Op de zesde dag van de WK judo vlogen drie van de vier Nederlandse troeven er al snel uit, maar Guusje Steenhuis slaagde erin de Oranje-eer in Doha hoog te houden.

De vice-wereldkampioene van 2018 veroverde in de klasse tot 78 kilogram de bronzen medaille.

Steenhuis verovert brons op WK judo met overwinning op Ma

Steenhuis was veroordeeld tot de strijd om brons na een nederlaag in de halve finales tegen de Française Audrey Tcheuméo, die een waza-ari scoorde. In de strijd om het brons was Steenhuis te sterk voor Ma Zhenzhao.

'Vanaf de eerste pot dominant'

"Mijn derde WK-medaille, oh my god!", zei een uitgelaten Steenhuis na haar zege op Ma. Naast haar zilveren plak in 2018 won ze in 2021 ook al eens WK-brons. Vorig jaar vloog ze er in Tasjkent al in de derde ronde uit.

"Vorig jaar was even een deceptie, maar nu zat de flow er gewoon lekker in. Ik was eigenlijk al vanaf de eerste pot dominant en ik wist goed door te pakken."

Uitgelaten Steenhuis pakt brons: 'Mijn derde WK-medaille, oh my god!'

Steenhuis had tegen Ma, van wie ze vier van de vijf eerdere duels had gewonnen, het initiatief. Ze kon de uchi-mata meermalen net niet afmaken. De Chinese beperkte zich tot verdedigen en liep in de golden score een derde strafje op.

"De partij om brons was iets meer een tactische wedstrijd, ze is heel lang dus moeilijk te gooien. Dan zijn de kleine dingetjes belangrijk om goed te blijven doen en dat heb ik gedaan", aldus Steenhuis.

Lanir wereldkampioen

Die kleine dingetjes gingen helaas voor Steenhuis mis in de halve eindstrijd tegen Tcheuméo, die uiteindelijk de finale verloor van de Israëlische Inbar Lanir. "Dat was echt een knokpartij en dan zit het in die momenten dat je foutjes maakt. Maar ik heb me goed herpakt."

Steenhuis, die het toernooi begon met een bye, had overtuigd in haar eerste partijen. Tegen Khuslen Otgonbayar scoorde ze tot twee keer toe een waza-ari, ofwel een ippon, waarna ze Moira de Villiers uit Nieuw-Zeeland binnen een halve minuut op de rug had liggen.

In de kwartfinales moest ook de Duitse Alina Böhm eraan geloven met ippon, dit keer weer in twee etappes. In de halve finales ging het dus mis tegen Tcheumeo.

Ausma sneuvelt in achtste finales

Natascha Ausma plaatste zich met een waza-ari tegen Georgika Djengue Moune uit Kameroen voor de achtste finales. Daarin was Alice Bellandi, de nummer één van de wereld, haar echter te machtig.

De Friezin, die twee weken geleden tijdens een trainingspartij tegen dezelfde Italiaanse een vinger had gebroken, had al snel haar eerste strafjes te pakken en kreeg een derde wegens losrukken.

Korrel stelt teleur

Bij de mannen tot 100 kilogram werd Michael Korrel al in een vroeg stadium uitgeschakeld. De nummer twee van de wereldranglijst had een gunstige loting, maar liet zich na een bye in de eerste ronde knullig verrassen door de Hongaar Zsombor Veg.

Simeon Catharina deed het iets beter. Hij won moeizaam van Bojan Dosen, maar kreeg in de achtste finales tegen Arman Adamjan in de extra tijd zijn derde straf.

Geen judosucces voor Korrel en Catharina bij WK in Qatar

De 29-jarige Korrel haalde op de WK's van 2019 en 2022 nog brons en greep vorig jaar de Europese titel. Tegen Veg, die 23ste staat op de mondiale ladder, leek hij niet helemaal bij de les.

Korrel, begin februari nog winnaar van het prestigieuze grandslamtoernooi van Parijs, keek na een minuut door een aanval op zijn rechterbeen tegen een achterstand (waza-ari) aan en die wist hij niet meer weg te werken.

"Ik maak één fout, waardoor hij kan scoren", keek Korrel terug op zijn optreden. "En dan wordt het ineens een heel raar potje. Hij ging wegrennen, de hele tijd vluchten. Ik had geen grip op de partij. En dat is judo: dan ben je heel snel klaar. Heel zuur. Dure fout."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl