Europese Commissie keurde staatssteun aan vliegmaatschappij Lufthansa onterecht goed
De toestemming die de Europese Commissie aan de Duitse overheid heeft gegeven om luchtvaartmaatschappij Lufthansa te steunen, was onrechtmatig. Lufthansa kreeg 6 miljard euro staatssteun in coronatijd om overeind te blijven. Het Europees Hof van Justitie heeft een besluit waarin de Europese Commissie die toestemming gaf nietig verklaard.
De Europese Commissie heeft fouten gemaakt bij de besluitvorming, oordeelt het Gerecht, het onderdeel van het Europees Hof van Justitie dat zaken tegen EU-instellingen behandelt.
De zaak was aangespannen door de vliegmaatschappijen Ryanair en Condor, die vinden dat zij benadeeld zijn. De maatschappijen zijn op een groot aantal bestemmingen rechtstreekse concurrenten van elkaar, betoogden zij.
Tijdens de coronapandemie leden alle luchtvaartmaatschappijen onder de beperkende maatregelen, waardoor er maandenlang geen vluchten konden worden uitgevoerd. Om overeind te blijven trokken overheden miljarden uit. De Duitse overheid vroeg voor de staatssteun aan Lufthansa eerst goedkeuring bij de Europese Commissie.
Oneerlijke concurrentie
Volgens het hof had de commissie voordat ze toestemming gaf onder meer beter moeten uitzoeken of Lufthansa ook op de markt geld had kunnen krijgen in plaats van van de overheid. Ook is er niet genoeg gedaan om ervoor te zorgen dat concurrenten niet benadeeld werden.
Er zaten in het steunpakket wel maatregelen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, maar die waren niet goed genoeg. Lufthansa werd weliswaar gedwongen om slots (rechten voor stijgen en landen) op vliegvelden weg te geven aan andere vliegmaatschappijen, maar gevestigde concurrenten konden die niet makkelijk genoeg bemachtigen en moesten er bovendien voor betalen.
Al met al oordeelde de rechter dat de Europese Commissie dus nooit toestemming had mogen geven voor het pakket zoals de Duitse overheid het in 2020 voorstelde.
De gevolgen van de uitspraak zijn vooralsnog onduidelijk. Lufthansa wijst erop dat het alle steun al heeft terugbetaald en de uitspraak verder eerst gaat bestuderen.
Volgens een woordvoerder van het Europese Hof van Justitie kan de uitspraak gevolgen hebben voor de hele Lufthansa-groep, dus ook voor andere maatschappijen die eronder vallen.
Maar de Europese Commissie kan eerst nog in beroep tegen de uitspraak. Het hele dossier moet weer opnieuw worden bekeken, zegt de woordvoerder.
Dit veroorzaakt juridische onzekerheid voor Lufthansa, omdat er nu geen goedkeuring is voor de regeling. En die onzekerheid is schadelijk voor het bedrijf.
De Europese Commissie zegt in een reactie dat ze de uitspraak eerst gaat bestuderen en zich beraadt op vervolgstappen.