Migranten kamperen bij de Mexicaanse grens met de VS
NOS Nieuws

VS stuurt 1500 militairen naar grens Mexico om verwachte migranten

De Amerikaanse regering stuurt 1500 militairen naar de grens met Mexico. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De regering-Biden verwacht een grote toestroom aan migranten als volgende week de noodwet Title 42 afloopt.

Die noodmaatregel werd vanwege de coronapandemie ingezet door de voormalige president Trump om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De wet maakte het ook makkelijker om migranten aan de grens te weigeren.

De extra militairen gaan administratieve werkzaamheden uitvoeren, volgens een woordvoerder van het Witte Huis. Daardoor kunnen de al aanwezige grenswachten hun handhavingstaken beter uitvoeren.

De afgelopen jaren probeerden veel migranten de Amerikaans-Mexicaanse grens over te komen. In maart kwam het daarbij tussen een confrontatie tussen de Amerikaanse grenswachten en migranten. Volgens hen werkte de app die de Amerikaanse regering heeft ontwikkeld om asielaanvragen te stroomlijnen niet.

In de video hieronder vertellen migranten hoe het eraan toe ging:

Niet-werkende app voor migranten zorgt voor confrontatie bij Amerikaans-Mexicaanse grens

Sinds het uitbreken van het coronavirus is de noodwet meerdere keren verlengd, maar sinds een paar maanden neemt het aantal migranten dat probeert de grens over te steken toe. Volgens statistieken van de Amerikaanse grenswachten werden in maart dit jaar ruim 250.000 migranten aangetroffen langs de grenzen van de Verenigde Staten. Dat is vijf keer meer dan in maart 2020.

De 1500 militairen gaan voor een periode van negentig dagen naar de grens. Het is nog onduidelijk wanneer ze precies met hun werkzaamheden beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl