Een demonstrant schiet met vuurwerk op de politie bij een protest in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Geweld bij demonstraties Frankrijk, winkels geplunderd en agenten bekogeld

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Bij demonstraties in Frankrijk is het op verschillende plaatsen op geweld uitgelopen. In Parijs is een agent zwaargewond geraakt toen hij werd bekogeld met een molotovcocktail. In Nantes raakte een betoger zwaargewond aan zijn hand door een politiegranaat.

De politie hield al rekening met rellen. In het hele land zijn 12.000 agenten ingezet, van wie 5000 alleen al in Parijs. In de hoofdstad waren rond 18.00 uur 68 mensen gearresteerd.

De schattingen over het totale aantal demonstranten lopen uiteen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren het er door heel Frankrijk 782.000, van wie 112.000 in Parijs. Vakbond CGT zegt dat het er veel meer waren, namelijk 2,3 miljoen in totaal, van wie 550.000 in de hoofdstad.

Dag van de Arbeid

Op meer dan 300 plekken wordt vandaag gedemonstreerd vanwege de Dag van de Arbeid, maar ook uit protest tegen de pensioenhervormingen. President Macron heeft besloten de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar. De gezamenlijke vakbonden hebben de bevolking opgeroepen massaal en "als nooit tevoren" de straat op te gaan.

In de hoofdstad begon de protestmars halverwege de middag. Maar vele honderden antikapitalistische demonstranten, gekleed in het zwart en vaak met bivakmutsen, liepen vooruit op de stoet van de vakbonden. Ze bekogelden agenten met stenen en straatmeubilair, staken vuilnisbakken in brand en vernielden en plunderden winkels. Premier Borne spreekt op Twitter van "onacceptabele gewelddadige taferelen".

De politie zette op grote schaal traangas in:

Duizenden agenten op de been bij demonstraties in Parijs

Ook in andere steden was het onrustig, vaak net als in Parijs door de komst van de radicaal-linkse betogers, het zogeheten Black Bloc. In Toulouse bekogelden zij agenten en vielen een politieauto aan. In Nantes raakten demonstranten slaags met agenten. In Lyon waren er rellen, vernielingen en brandstichting. Er zijn auto's in brand gestoken en winkels geplunderd.

Gematigde vakbonden twijfelen

Het is al de dertiende keer sinds januari dat de gezamenlijke vakbonden een landelijke protestdag organiseren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Sommige vakbonden willen daarmee doorgaan tot de hervorming wordt teruggedraaid.

Maar de kans dat dat gebeurt, is zeer gering. Gematigde vakbonden twijfelen daarom of het zinvol is om door te gaan met acties. Morgenochtend voeren de bonden overleg over het vervolg van de protesten.

Ook in veel andere landen gingen mensen de straat op voor de Dag van de Arbeid:

Van Bagdad tot Manilla: de straat op voor Dag van de Arbeid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl