Ding Liren en Jan Nepomnjasjtsji komen na partij 14 remise overeen
NOS Sport

Nepomnjasjtsji en Ding zijn er nog niet uit, wereldtitelstrijd schaken zondag beslist

De strijd om de wereldtitel schaken tussen de Rus Jan Nepomnjasjtsji en de Chinees Ding Liren moet zondag in een tiebreak worden beslist. De veertiende en laatste reguliere partij in het Kazachse Astana eindigde in remise, waarmee de eindstand op 7-7 kwam.

De veertiende partij duurde ruim 6,5 uur en was daarmee de langste van de tweekamp. Ding opende na twaalf zetten met wit een gedurfde aanval, die Nepomnjasjtsji wist af te slaan.

Na een onzorgvuldige zet van Ding kwam Nepomnjasjtsji nog even in het voordeel, maar na negentig zetten besloten de twee alsnog om het punt te delen. Ter vergelijking: negen van de veertien partijen in de tweekamp werden beslist in 45 zetten of minder.

Grillig verloop

De wereldtitelstrijd kende een grillig verloop. Een blunder kostte Nepomnjasjtsji afgelopen woensdag de winst, waarmee de stand in de tweekamp op 6-6 kwam. De 32-jarige Rus gaf toen door overhaaste beslissingen de controle uit handen en later ook de winst.

Jan Nepomnjasjtsji

Zondag volgt de tiebreak om een opvolger van de Noor Magnus Carlsen, die vanwege motivatieproblemen zijn titel niet verdedigt, aan te kunnen te wijzen.

Nepomnjasjtsji en Ding beginnen met de eerste van maximaal vier rapidpartijen, met per partij een uiterste bedenktijd van 25 minuten en tien seconden extra bedenktijd per zet.

Is de strijd dan nog niet beslist, dan volgen twee blitzpartijen (vijf minuten bedenktijd en drie seconden extra tijd per zet) en eventueel een nog kortere variant met drie minuten bedenktijd en twee seconden extra per zet.

Het prijzengeld van de tweekamp bedraagt 2 miljoen euro. De winnaar ontvangt 1,2 miljoen euro, de verliezer krijgt 800.000 euro.

Ding Liren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl