Inwoners passeren een legervoertuig in de Sudanese hoofdstad Khartoem
NOS Nieuws

Wankele wapenstilstand Sudan met 72 uur verlengd

Het Sudanese leger en de paramilitaire RSF-militie hebben een verlenging van de wapenstilstand afgesproken. Het staakt-het-vuren dat in de nacht van maandag op dinsdag inging, wordt met nog eens 72 uur verlengd. De wapenstilstand zou om middernacht aflopen. Amerika en Saudi-Arabië waren betrokken bij de onderhandelingen.

Hoewel er ook vandaag nog schoten en explosies waren te horen in de hoofdstad Khartoem, is het geweld volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken er wel sterk verminderd. Duizenden mensen grepen de relatieve rust de afgelopen dagen aan om te vluchten. Veel buitenlanders konden worden geëvacueerd. Meer dan honderd Nederlanders werden het land uitgevlogen.

In de westelijke regio Darfur lijkt de strijd juist te escaleren, meldt persbureau AP. Inwoners zeggen dat de gevechten de hevigste zijn sinds de strijd op 15 april losbarstte. "We worden van alle kanten aangevallen", zegt een vrouw in de stad Al-Junaynah. "Iedereen vlucht." Het is vaak niet duidelijk door wie ze worden aangevallen.

Volgens het Sudanese ministerie van Volksgezondheid zijn meer dan 500 mensen sinds het begin van de gevechten in Sudan omgekomen.

De strijd gaat tussen regeringstroepen van staatshoofd en generaal Abdel Fattah al-Burhan en de Rapid Support Forces (RSF) van generaal Mohamed Hamdan Dagalo, alias Hemedti. Zij liggen met elkaar overhoop over de vraag of en hoe de RSF-militie in het Sudanese leger moet worden geïntegreerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl