Vannacht mogelijk veel 'vallende sterren' te zien met blote oog
Wie komende nacht naar de hemel kijkt, kan mogelijk tientallen meteoren zien. Vannacht is de piek van de Lyriden-meteorenregen, die bij een heldere hemel met het blote oog goed te zien is.
De Lyriden zijn elk jaar rond deze tijd enkele dagen zichtbaar. Rond vier uur vannacht bereikt de zwerm zijn maximum. Per uur zijn er dan ongeveer zestien meteoren te zien.
Meteoren worden vaak vallende sterren genoemd, maar zijn kleine stukjes steen die verbranden in de dampkring. Door de hoge snelheid waarmee de deeltjes de atmosfeer in komen ontstaat wrijving, waarbij het ruimtepuin gaat gloeien. Dat ziet eruit als een vallende ster. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd in hetzelfde gebied zichtbaar zijn.
Niet alle vallende sterren die vannacht te zien zijn horen bij de Lyriden. Elke nacht vallen namelijk enkele meteoren de atmosfeer van de aarde in. Sommige meteoren die vannacht de dampkring binnenkomen zijn onderdeeltjes van de Virginidenzwerm.
De Lyridenzwerm is vernoemd naar het sterrenbeeld Lier en is de oudste bekende meteorenzwerm. De meteoren werden zo'n 2600 jaar geleden voor het eerst opgemerkt. De meteoren van de Lyriden zijn erg helder, soms zelfs zo helder dat ze vuurbollen vormen. Een meteoor wordt een vuurbol genoemd als hij helderder is dan de planeet Venus, de helderste planeet aan onze sterrenhemel.
Meteorenzwermen komen een aantal keer per maand voor, maar niet altijd zijn ze vanuit Nederland zichtbaar. Sommige meteorenzwermen zijn bijvoorbeeld alleen zichtbaar op het zuidelijk halfrond. Een van de bekendste meteorenregens zijn de Perseïden, die midden augustus te zien zijn.