Een bordje bij het spoor in Molkwerum
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Werkzaamheden rond dassenburchten Molkwerum klaar, vanaf maandag weer treinen

Vanaf maandag rijden er weer treinen tussen Workum en Stavoren. De dassenburchten die bij Molkwerum in het talud zaten en die konden leiden tot riskante verzakkingen, zijn weggehaald en de werkzaamheden rond het spoor zijn klaar. ProRail heeft twee kunstburchten gemaakt.

Er reden vanaf 13 maart geen treinen op het traject in Friesland na de ontdekking van de dassenburchten. Omdat het probleem nieuw was, moest ProRail naar eigen zeggen veel improviseren. "Normaal gesproken liggen er werkplannen. Dat was hier niet het geval, want we wisten eigenlijk niets", zegt Paul van der Tuuk van ProRail tegen Omrop Fryslân.

Het spoor bij Molkwerum is de afgelopen tijd vernieuwd:

200 meter aan spoor is vernieuwd

In eerste instantie was er maar één burcht bekend, maar tijdens de werkzaamheden vond ProRail ook sporen van een dassenburcht in aanbouw. "Daarom hebben wij ook een alternatieve burcht gebouwd voor die dieren. We zijn er nu toch en hebben de kennis en de ruimte", zegt Van der Tuuk.

Dat de werkzaamheden bij Molkwerum langer duurden dan in bijvoorbeeld Esch in Brabant, is volgens Van der Tuuk logisch te verklaren: "Ze zaten daar echt naast het spoor, niet er bijna onder." Dat maakte de klus in Friesland vrij ingewikkeld, zegt hij.

"Deze dassenfamilie zat onder in het talud. Dat is ongeveer drie meter lager dan het spoor. En we hebben zelfs gangen gevonden die nog een meter dieper lagen. Daardoor kunnen verzakkingen ontstaan en dat kan riskant zijn."

Zo ziet de nieuwe kunstburcht eruit:

Een van de nieuwe kunstburchten

Op de plek van de oude burcht is gaas gelegd. Dat is noodzakelijk, zegt Van der Tuuk: "We hebben gaandeweg geleerd dat de das een eigenwijs beest is. We zagen op de wildcamera's dat het beest hier steeds terugkwam en weer begon te graven. Met dat gaas kunnen we dat voorkomen."

De komende tijd loopt om de paar dagen een medewerker van ProRail langs het spoor om verse gaten dicht te gooien, net zolang tot de dassen begrijpen dat ze alleen in de kunstburcht terecht kunnen.

Advertentie via Ster.nl