Zakenman Mike Lindell tijdens de conservatieve CPAC-conferentie, in maart
NOS Nieuws

Trump-bondgenoot moet 5 miljoen betalen aan winnaar stemmachine-'challenge'

De bekende Amerikaanse zakenman en Trump-aanhanger Mike Lindell is door een arbitragecommissie in de staat Minnesota verplicht om vijf miljoen dollar te betalen aan een software-specialist, die erin geslaagd was om te bewijzen dat zijn claims over gemanipuleerde stemmachines bij de laatste verkiezingen niet klopten. Volgens Lindell heeft de Chinese overheid in 2020 Amerikaanse stemmachines gemanipuleerd, waardoor Joe Biden ten onrechte als winnaar werd aangewezen.

Lindell had in de zomer van 2021 een wedstrijd uitgeschreven, met een beloning van 5 miljoen voor de winnaar. Het prijzengeld van deze Prove Mike Wrong Challenge was bedoeld voor de deelnemer die erin slaagde om zijn ongelijk te bewijzen. Een van de deelnemers, netwerk-expert Robert Zeidman, ging aan de slag met het bewijs dat Lindell aanleverde voor Chinese inmenging, een verzameling computerdata die afkomstig zouden zijn uit gemanipuleerde stemmachines.

Zo lanceerde Lindell in 2021 zijn 'challenge':

Zeidman schreef een rapport van 15 pagina's waaruit naar eigen zeggen bleek dat de door Lindell geleverde data "op geen enkele manier te maken hebben met de verkiezingen van 2020", maar de door Lindell samengestelde jury weigerde om hem het prijzengeld toe te kennen.

Zeidman wendde zich daarna tot een arbitragecommissie, een soort laagdrempelige rechtbank voor zakelijke geschillen. Die bekeek het bewijs en stelt hem nu in het gelijk: Lindell moet binnen een maand de 5 miljoen betalen.

'Ik ga niet betalen'

Lindell, die in de VS vooral bekend staat als oprichter en gezicht van de grote kussenfabrikant MyPillow, zegt tegen persbureau AP dat hij "niet van plan is om te betalen, want er is helemaal geen bewijs dat ik ongelijk had. Dus het wordt nu waarschijnlijk een rechtszaak."

Er is nooit bewijs geleverd voor manipulatie van stemmachines tijdens de verkiezingen van 2020. Lindell is vanwege zijn beweringen dan ook aangeklaagd voor smaad, door twee fabrikanten van zulke machines.

Een van die bedrijven, Dominion, schikte eerder deze week voor ruim 780 miljoen dollar met tv-zender Fox News, vanwege gelijksoortige beschuldigingen over stemcomputers. Dominion eist 1,3 miljard van Lindell. Volgens de zakenman zijn de verschillende zaken tegen hem onderdeel van een complot, om hem te doen stoppen met zijn 'kruistocht' tegen stemmachines. "Ik zal al mijn geld uitgeven om het land te redden, waarvan ik houd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl