Een gezin viert Eid-el fitr
NOS NieuwsAangepast

Einde aan onzekerheid voor moslims: vandaag Suikerfeest

Voor de meeste moslims in Nederland is vandaag het Suikerfeest. In Saudi-Arabië is gisteravond namelijk een nieuwe maansikkel gezien. Dat is het teken dat de ramadan voorbij is: de islamitische vastenperiode eindigt bij zonsondergang.

Het nieuws betekent dat de twee grootste moslimgemeenschappen van Nederland, namelijk de Turkse en de Marokkaanse, op dezelfde dag het Suikerfeest vieren. Dat is geen vanzelfsprekendheid, omdat moslims internationaal verschillende metingen hanteren.

De Turkse gemeenschap maakt gebruik van astronomische berekeningen die voor langere tijd zijn vastgesteld door Diyanet, het Turkse overheidsorgaan voor godsdienstzaken. Dat betekent dat mensen die de Turkse maankalender hanteren al wisten dat het vandaag Eid al-Fitr is.

"We weten al vroeg waar we aan toe zijn", zegt Suleyman Balkaya van de Turkse Süleymaniye Moskee in Tilburg. "Vorig jaar waren de datums al bij ons bekend. Wij volgen de wetenschap."

Onduidelijkheid

Voor het overgrote deel van de Marokkaanse gemeenschap was het gisteren nog onduidelijk wanneer de vastenperiode zou eindigen. Die groep moest wachten tot de nieuwe maan officieel was vastgesteld in Saudi-Arabië, op de heiligste plek voor moslims: Mekka.

Daar is een groep Saudische wetenschappers met de modernste apparatuur aan de slag gegaan. Het is hen daarmee dus gelukt de nieuwe maan te spotten. Als dat bijvoorbeeld door bewolking niet was gelukt, had er nog een dag extra moeten worden gevast.

"Ik vind het juist mooi", zei Khalid El Kouazi van de Marokkaanse El-Feth-moskee in Tilburg eerder. "Dat de profeet Mohammed ruim 1400 jaar geleden ook met het blote oog naar de maan keek en dat doen we nog steeds."

Astronomen zoeken in Saudi-Arabië de maan

Volgens El Kouazi speelt de kwestie niet zo binnen de Marokkaanse gemeenschap. "Dit gaat al jaren zo." Ook zijn scholen en werkgevers flexibel zodat mensen vrij kunnen zijn om het Suikerfeest te vieren."

El Kouazi vindt het ook wel logisch dat Saudi-Arabië wordt aangehouden voor het bepalen van het begin van Eid al-Fitr. "Er is op het gebied van religie veel kennis daar. En Mekka, een heilige plek, ligt ook nog eens daar."

Ondanks de onzekerheid waren veel moslims al begonnen met de voorbereidingen voor het Suikerfeest. Zo wordt er veel gekookt en gebakken, en worden er cadeaus gekocht. Op de dag zelf komen familie en vrienden bij elkaar en wordt er samen gegeten en gedronken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl