Een klant pint bij een geldautomaat van Credit Suisse in Zürich
NOS Nieuws

Amerikaanse Senaatscommissie botst met Credit Suisse over nazi-rekeningen

Er is stevige onmin ontstaan over de uitkomst van een onderzoek naar nazi-geld in de kluizen van Credit Suisse. Een Amerikaanse Senaatscommissie voor Holocaustslachtoffers wappert met bewijs van 99 bankrekeningen van veroordeelde en naar Argentinië gevluchte nazi-functionarissen. Enkele rekeningen zouden tot 2020 nog hebben bestaan. Credit Suisse verwelkomt juist de uitkomst door te zeggen dat het slechts twee handen vol rekeningen betreft, en bestrijdt dat het om nazi-geld gaat.

Het onderzoek kwam aan het rollen nadat in de Verenigde Staten een Argentijnse lijst was opgedoken met daarop 1200 hooggeplaatste nazi's en in Argentinië actieve groeperingen van nazi's en neonazi's. Die hielden na de Tweede Wereldoorlog nog rekeningen aan bij de Schweizerische Kreditanstalt, de voorganger van Credit Suisse.

Nadat het Simon Wiesenthal Centrum in de zaak was gedoken, beloofde Credit Suisse een onafhankelijke onderzoek in te stellen naar geheime nazirekeningen bij de bank. Het Simon Wiesenthal Centrum trok de handen er echter na een jaar vanaf nadat Credit Suisse een speciale onderzoeker buitenspel zou hebben gezet.

De Senaatscommissie zegt de volledige uitkomst van deze zogenoemde 'ombudsman' in handen te hebben gekregen, en maakte de conclusies vandaag openbaar. Hierin zou staan dat er zeker 99 rekeninghouders zijn gevonden die een hoge positie in het naziregime hadden óf lid zijn of zijn geweest van nazi-groeperingen in Argentinië.

In dit Zuid-Amerikaanse land zochten veel kopstukken na de Duitse capitulatie in 1945 een veilig heenkomen. Israëlische veiligheidsdiensten spoorden daar bijvoorbeeld in 1960 kopstuk Adolf Eichmann op.

Daarnaast zouden bij Credit Suisse zeventig na 1946 geopende bankrekeningen zijn gevonden die te herleiden zijn tot in Argentinië wonende nazi's. "Zeker veertien van deze rekeningen bleven actief tot in de 21e eeuw. Sommigen zelfs tot 2020", schrijft de Senaatscommissie. Ook werden 21 rekeningen gevonden van bij het Neurenbergproces veroordeelde legerofficieren en SS'ers, waarvan een rekening in 2020 nog actief was.

Senator Sheldon Whitehouse, voorzitter van de commissie, eist dat Credit Suisse nu volledige opening van zaken geeft over de nazi-tegoeden bij de bank. "Er mag geen middel onbeproefd gelaten om alle feiten boven water te halen." De personen en groeperingen op de Argentijnse lijst staan ook op de Amerikaanse sanctielijst. Omdat Credit Suisse ook een Amerikaanse bankvergunning heeft, zijn de Zwitsers verplicht zich hieraan te houden.

'Niets gevonden'

Of dat zal gebeuren is onduidelijk. Afgaande op een persverklaring lijkt voor Credit Suisse de kous juist af te zijn na het onderzoek dat twee jaar in beslag nam. "Er is geen bewijs gevonden dat acht lang geleden gesloten bankrekeningen ooit tegoeden van Holocaust-slachtoffers hebben bevat", constateren de Zwitsers. Zeven rekeningen zouden in 1937 zijn gesloten. Ze waren volgens Credit Suisse van al in de jaren 20 naar Argentinië geëmigreerde klanten.

Bij UBS zal de kwestie als een steen in de maag liggen. De grootste bank van Zwitserland nam vorige maand concurrent Credit Suisse over. De tweede bank van het Alpenland was in ernstige problemen gekomen toen klanten in korte tijd massaal hun geld weghaalden. De Zwitserse centrale bank drong er bij UBS op aan om Credit Suisse voor zo'n 3 miljard euro over te nemen. Ook UBS is in de Verenigde Staten actief en is als nieuwe eigenaar nu verantwoordelijk voor het verleden van Credit Suisse, die als naam alleen in eigen land blijft bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl