Daniel Sprong op weg naar de puck met rechts achter hem Jordan Staal (11) van Carolina Hurricanes.
NOS Sport

Sprong, Staal, Staal & Staal: in NHL spreken ijshockeyers Nederlands woordje mee

Nog twee wedstrijden moeten er gespeeld worden en dan zit het reguliere seizoen in de Amerikaanse NHL, de sterkste ijshockeycompetitie ter wereld, erop. Een seizoen dat nu al historisch is.

Zo besloot Boston Bruins - dankzij de 61ste treffer van topscorer David Pastrnak - het seizoen vannacht met een zwaarbevochten 5-4 zege op Montreal Canadiens. Dat was voor de Bruins de 65ste overwinning van het seizoen, een aantal dat nog nooit werd behaald in de NHL.

Met de zege scherpten de Bruins ook het recordaantal punten aan naar 135. Tot deze week was dat record in handen van de Canadiens, die in 1977/78 tot 133 punten kwamen.

Nooit won een NHL-ijshockeyploeg zo vaak: Boston Bruins besluit seizoen met 65ste zege

De play-offs in de NHL zijn een zaak van de lange adem. Maandag begint het feest, pas aan het begin van de zomer (halverwege juni) weten we wie de opvolger is van Colorado Avalanche als winnaar van de Stanley Cup.

Nederlandse link

Dankzij Daniel Sprong (Seattle Kraken) hebben de Nederlandse liefhebbers een extra reden om de play-offs te volgen. En hij is niet eens de enige die een woordje Nederlands spreekt. In de play-offs komen we zelfs drie broers tegen die afstammen van een Drentse verzetsheld: Eric, Marc en Jordan Staal.

  • Getty Images
    Eric, Jordan en Marc Staal maken tijd voor een familiekiekje voor het competitieduel tussen de Panthers en de Hurricanes.
  • Getty Images
    In 2008 speelden Jordan (Penguins), Eric (Hurricanes) en Marc Staal (Rangers) nog voor verschillende clubs.

Eric, de oudste van de drie, leerden we kennen als de captain van het Canadese ijshockeyteam bij de Olympische Spelen in Peking. 'Still going strong' op zijn 39ste speelt hij tegenwoordig samen met zijn twee jaar jongere broer Marc bij Florida Panthers.

Tegenwoordig strijden de broers voor hetzelfde doel, maar dat is weleens anders geweest. In 2011 speelden Eric (Carolina Hurricanes) en Marc (New York Rangers) nog tegen elkaar en kookte de broederstrijd over.

De bodycheck die Marc ontving van zijn oudere broer was stevig, erg stevig. Dat Marc maanden later nog gediagnosticeerd werd met een hersenschudding had hij toen niet kunnen vermoeden.

Broers weigeren regenboogshirt

Dit seizoen werden de broers spil in een maatschappelijk debat dat doet denken aan die rond de OneLove-aanvoerdersband in Nederland. De broers weigerden drie weken geleden op Pride Night om speciaal ontworpen regenboogshirts te dragen.

Terwijl de andere spelers het ijs op gleden voor de warming-up, bleven de broers binnen. "We oordelen niet over hoe mensen hun leven willen leiden", lieten de broers weten in een verklaring.

"Wij geloven dat iedereen welkom moet zijn in alle aspecten van het ijshockey. Tegelijk vinden wij dat het dragen van een Pride-shirt ingaat tegen onze christelijke overtuigingen."

Zelf kon hij het zich niet meer herinneren, maar nog tijdens de wedstrijd doken foto's op van Eric Staal in Pride-outfit bij Montreal Canadiens. In 2021, nog geen twee jaar geleden.

Beide Staal-broers kwamen op Pride Night wel in actie en verloren met 5-2 van Toronto Maple Leafs. In het doel bij Toronto stond een andere Canadees met Nederlandse wortels.

Rood-wit-blauw en Schots andreaskruis

De Canadees Matt Murray - gezegend met een fraaie snor - is de zoon van een Schotse vader en een Nederlandse moeder en speelde in zijn tijd bij Pittsburgh Penguins zelfs met een helm met beide vlaggen.

Samen met teamgenoot Jake Muzzin (Italiaanse vader, Nederlandse moeder) maakt hij de 'Nederlandse inbreng' in de play-offs compleet. Hoewel, Muzzin gaan we dit seizoen niet meer in actie zien en ook Murray staat al weken buitenspel met verschillende blessures.

De nood bij Maple Leafs is zelfs zo hoog dat de vermaarde club de laatste vier wedstrijden 'amateur' Samuel Richard een contract gaf om als reservegoalie te dienen.

Matt Murray in zijn tijd als goalie van Pittsburgh Penguins met Nederlandse en Schotse vlag op zijn helm.

Van de broers Staal heeft alleen Marc nog nooit de Stanley Cup gewonnen. Reken maar dat Eric hem aan die titel wil helpen, maar dan moeten ze wel voorbij de beste ploeg in jaren, Boston Bruins. Voor Jordan Staal lijken de kansen groter: hij treedt met Carolina Hurricanes aan tegen New York Islanders.

Voor Sprong is de Stanley Cup vooralsnog een droom. Maar dat was spelen in de NHL ook. Vorig seizoen dacht hij nog dat zijn loopbaan erop zat, tot hij werd opgevist door Seattle Kraken. En afgelopen seizoen verdiende hij pas op trainingskamp een contract voor dit nieuwe seizoen.

Dit seizoen speelde Sprong 66 wedstrijden, waarin hij 21 keer scoorde en 25 assists gaf. In de play-offs valt voor de 26-jarige eeuwige roem te verdienen. En een contract voor volgend jaar.

NHL play-offs (best-of-seven vanaf eerste ronde)

Eastern Conference Western Conference
Boston Bruins - Florida Panthers Dallas Stars / Colorado Avalanche - Seattle Kraken
Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning Dallas Stars / Colorado Avalanche - Minnesota Wild
Carolina Hurricanes - New York Islanders Vegas Golden Knights - Winnipeg Jets
New Jersey Devils - New York Rangers Edmonton Oilers - Los Angeles Kings

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl