Een koe wordt mishandeld in het centrum, beeld van Ongehoord
NOS NieuwsAangepast

NVWA legt verzamelcentrum runderen stil na 'schokkende' beelden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een verzamelcentrum voor runderen stilgelegd nadat het op beelden van een dierenbeschermingsorganisatie had gezien hoe dieren door medewerkers van het centrum ernstig worden mishandeld. Zo werden zieke koeien aan de staart en oren getrokken, versleept aan hun staart en poten en geprikt met hooivorken. De NVWA noemt de beelden "schokkend en volstrekt onacceptabel".

Dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord filmde bij het verzamelcentrum in Noord-Brabant, een plaats waar dieren worden samengebracht voor verder transport naar slachterijen. De organisatie zag daar "moederkoeien die niet meer konden lopen, ziek waren, kreupel of doodsbang" en kalfjes die werden "geslagen, getrapt en opgedreven met stokken en stroomstootwapens".

"Vooral uitgemolken koeien die door zwakte of ziekte moeizaam bewegen krijgen de volle laag", schrijft Ongehoord. De NVWA had de video's al eerder gezien en besloot daarop de "erkenning van dit bedrijf direct te schorsen".

De organisatie heeft de beelden, die onder meer met verborgen camera's zijn gemaakt, vandaag naar buiten gebracht:

Schokkende beelden van mishandelde koeien

"De mensen die te zien zijn op deze beelden voldoen overduidelijk niet aan hun plicht om dieren met respect te behandelen en te vervoeren. Het is helder dat de dieren op deze beelden absoluut niet transportwaardig zijn, maar juist zorg nodig hebben", aldus de NVWA. De autoriteit had dit bedrijf al enige tijd in beeld en onder aangescherpt toezicht geplaatst.

De beelden van Ongehoord zijn vooral gefilmd bij het laden en lossen van de dieren, zegt de NVWA. Dat zijn momenten dat er geen dierenartsen van de autoriteit bij zijn, ook niet op locaties die onder verscherpt toezicht staan.

Zieke en gewonde dieren op transport

Ongehoord deed onderzoek in vier verzamelcentra: twee in België, een in Noord-Brabant en een in Zuid-Holland. Volgens de organisatie blijkt uit opgevraagde documenten tevens dat toezichthouders in België en Nederland exportcertificaten uitgaven voor zieke, gewonde en hoogzwangere runderen; die dieren mogen eigenlijk niet vervoerd worden.

De NVWA zegt in een reactie dat het onlangs de certificering voor het transport voor gewonde dieren heeft aangescherpt. "Dat heeft te maken met voortschrijdend inzicht", zegt een woordvoerder. Volgens de autoriteit kijken sommige bedrijven niet kritisch genoeg naar de gezondheid van dieren die vervoerd moeten worden, vooral bij de export van melkkoeien die geslacht gaan worden.

Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals gaat deze week naar aanleiding van de beelden aangifte doen van dierenmishandeling en overtreding van regels uit de Europese Transportverordening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl