Traditiegetrouw tal van paasvuren ontstoken, ook al zijn het er minder dan voorheen

Op tal van plekken zijn paasvuren aangestoken vandaag, al waren het er een stuk minder dan vorig jaar. De traditie staat onder druk door hoge kosten, tekort aan vrijwilligers en vooral stikstofmaatregelen.

In Ruinen was het vuur te vroeg aangestoken, om half zes vanochtend zagen ze daar dat de bult brandde, schrijft RTV Drenthe. Toch lieten ze daar de pret niet bederven: "Gelukkig gaan we nu de boel omdraaien en met zijn allen vanavond er een mooi feest van maken."

Op sommige plekken is het paasvuur afgelast. In Gendt ging het niet door omdat door een ongunstige windrichting huizen in de buurt gevaar liepen, schrijft Omroep Gelderland. Eerdere jaren werd het in Gendt afgelast door droogte en corona. "Heel erg jammer", noemt de organisatie van het paasvuur het.

Traditionele paasvuren ontstoken

Ook op andere plekken was het dit jaar spannend vanwege de wind. In Meeden waaide het vanmiddag flink, maar kon het paasvuur vanavond toch doorgaan, meldt RTV Noord.

In Zieuwent werkte de organisatie van het paasvuur samen met de provincie en de gemeente om een AERIUS-berekening te doen. Dat is een berekening waarbij er wordt gekeken hoeveel stikstof er in de bodem zit: "Daar kwam eigenlijk een nul uit, dus we mogen hem aansteken.", aldus de organisator van het paasvuur tegen Omroep Gelderland.

Paasvuren

Onder meer in Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Oost-Nederland het aansteken van vreugdevuren tijdens het paasfeest een eeuwenoude traditie. Het is niet duidelijk waar het precies begon, maar er wordt gezegd dat de paasvuren uit de tijd van de Germanen komt. Die brachten aan het begin van de lente een offer aan de godin Ostara.

De kerk zou het lentevuur, dat symbool stond voor vruchtbaarheid en een nieuw begin, later onderdeel gemaakt hebben van de christelijke Pasen.

In Meddo, vlakbij Winterswijk, werd dit jaar voor het laatst een paasvuur georganiseerd:

Steeds minder paasvuren: 'Nog één keer de fik erin, dan is het mooi geweest'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl