Het 'sprookje' van Spakenburg kost ook geld: 'Meer dan half miljoen voor spelers'
'De amateurs van Spakenburg spelen in de halve finales van de KNVB-beker tegen PSV'. Feitelijk klopt deze zin, in de praktijk dekt het woord 'amateurs' de lading niet helemaal.
"Het kan op termijn gaan gebeuren dat ons budget voor het eerste elftal meer dan een miljoen euro wordt. Maar dit is, denk ik, nog niet het geval", zegt Spakenburg-voorzitter Marc Schoonebeek.
Dat laatste wordt beaamd door penningmeester Ewout Ruitenberg. Volgens hem ligt het bedrag dat wordt uitgegeven aan het loon van spelers en staf nu tussen de vijf ton en een miljoen. "Als je op de lange termijn wil aansluiten bij de top van de tweede divisie, dan moet je richting het miljoen."
Het precieze budget willen de heren niet prijsgeven. Mede hierdoor blijven de financiële wegen rond een eerste elftal van een (top)amateurvoetbalclub voor een buitenstaander ondoorgrondelijk. De reden van de voorzichtigheid van Schoonebeek is dat elk concreet bedrag dat hij noemt "van alles uitlokt".
"Elk getal dat ik roep, kan volgend jaar weer anders zijn. Er zit een progressieve groei in. Wij behoren van alle clubs in de tweede divisie qua financiën tot de top-8", laat de voorzitter zich ontlokken. Wat een speler of de trainer exact verdient, wil hij niet zeggen. "Dat is salaris-informatie." En dus privé.
Skyboxen en begroting van 2,5 miljoen
Een bezoekje aan de 'blauwe' kant van sportpark De Westmaat, waar SV Spakenburg gehuisvest is, verraadt dat er genoeg geld voorhanden is. Reclameborden zijn alom aanwezig en op de tribune zijn heuse skyboxen ingericht. SV Spakenburg was in 2003 de eerste amateurclub die skyboxen in gebruik nam.
De club heeft volgens Schoonebeek meer dan dan driehonderd sponsoren van "nationale en internationale allure" uit het hele land. Het geld van sponsoring, horeca-inkomsten en de contributie van de ruim 1.800 leden zorgen ervoor dat de club volgens de voorzitter een begroting heeft van ongeveer 2,5 miljoen euro.
Dit is inclusief de inkomsten uit de KNVB-beker, nuanceert Ruitenberg. "We hebben eigenlijk gewoon 2 miljoen euro begroot."
De betaalde contributie wordt overigens niet gebruikt voor het eerste elftal, zegt de penningmeester. De financiën van het eerste elftal zijn ondergebracht in een speciale stichting. De duiten voor dit eerste team worden bijeengebracht door de biertjes en gehaktballen die verkocht worden bij wedstrijden, maar voornamelijk door sponsoren.
Geen schimmige constructies
Welk geld waar precies naartoe vloeit, is dus onduidelijk. Voorzitter Schoonebeek wil niet spreken van "schimmige" constructies. "We zijn gebonden aan regels van de KNVB en moeten elk jaar onze boekhouding aanleveren."
Hugo Bol, die lid is van de technische commissie van Spakenburg en onderhandelt met spelers, zegt dat het eerste elftal alleen maar bestaat uit contractspelers. Alles wordt dus via de 'witte weg' betaald, aldus de beleidsmakers.
Dit druist in tegen verhalen over gesjoemel met reiskosten en onderhandse afspraken tussen spelers en sponsoren die de ronde doen over clubs in de tweede divisie. "Jij denkt toch niet dat ik als financiële man van een gerenommeerd bedrijf ga lopen rotzooien met envelopjes met cash?", zegt penningmeester Ruitenberg.
Zaakwaarnemer Mario Majstorovic, die regelmatig aan tafel zit met clubs uit de tweede divisie en nadrukkelijk zegt dat hij de precieze praktijken van Spakenburg niet kent, kan zich vinden in de woorden van Ruitenberg. "De KNVB is al een tijdje bezig met reguleren. Ik zie dat er de laatste jaren weinig meer zwart wordt betaald in de hoogste amateurklasses."
Ook over andere (legale) constructies, zoals het plaatsen van bijvoorbeeld een keuken bij een speler door een sponsor, houden Schoonebeek, Bol en Ruitenberg zich op de vlakte. Wel vertelt Bol dat het bij SV Spakenburg relatief ongebruikelijk is dat spelers een baantje bij een sponsor krijgen, ook al gebeurt dit bij sommige clubs wel.
Bol wil ook wel kwijt dat spelers een "leuke beloning" krijgen voor het voetballen bij zijn club. Over de exacte vorm van de beloning wordt dus niet gerept. Het is een feit dat Spakenburg meerdere oud-profvoetballers in de gelederen heeft.
Verschillen in salaris zijn groot
Majstorovic zegt dat de verschillen tussen de inkomsten van verschillende spelers erg groot zijn. "Van helemaal niets tot tienduizenden euro's per jaar. Het bedrag hangt ook van de afgesproken premies af. Sommige spelers krijgen bijvoorbeeld geld per punt of wedstrijd. Vooral spitsen en spelers die in het betaald voetbal hebben gespeeld, krijgen meer."
Dit beaamt Berry Powel, die tussen januari 2017 en juni 2018 voor dorpsgenoot en SV Spakenburg-rivaal IJsselmeervogels speelde. "Voetballers met een lange staat van dienst verdienen een stuk meer. Het is voor oud-profvoetballers dan ook lekker om in de tweede divisie te spelen. Je kan een leuk bedrag verdienen naast je werk, want je traint vaak maar drie keer in de week."
Ook de oud-spits, die meerdere seizoen in de eredivisie speelde, wil zijn gage uit zijn IJsselmeervogels-tijdperk niet noemen.
Waar de beloningen van spelers onduidelijk blijven, is via een oude arbitragezaak wel een inschatting te maken van het bedrag dat de hoofdtrainer van Spakenburg krijgt. Hans van de Haar werd in 2017 ontslagen door de club en kreeg dankzij de zaak drie maandsalarissen mee. De rechter taxeerde dit bedrag op zesduizend euro bruto per maand.
Of de huidige trainer Chris de Graaf dit bedrag ook op zijn rekening gestort krijgt, valt te bezien. Schoonebeek zegt dat het meespeelt dat De Graaf uit Spakenburg zelf komt, wat het aannemelijk maakt dat hij minder krijgt dan een trainer die van buiten het dorp komt. Maar ook over het honorarium van de coach laat de voorzitter zich niet uit.
Hecht en ondernemend dorp
Penningmeester Ruitenberg heeft een verklaring voor de kapitaalkracht bij de clubs uit Spakenburg. "We zijn een hecht en ondernemend dorp, waardoor er veel bedrijven zijn die zich verbinden aan de club. Je ziet dit ook bij andere traditionele zaterdagclubs zoals Katwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys en HHC Hardenberg. Het werkt hier heel anders dan bij clubs die afhankelijk zijn van één geldschieter."
De spelers van Spakenburg, van wie sommigen ook de beschikking hebben over een leaseauto, verkeren dus in een professionele omgeving. Desalniettemin wil Schoonebeek een kanttekening plaatsen. "Onze jongens verdienen wel stukken minder dan de spelers van PSV."