Een verkeersregelaar staat bij een kapotte poller
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Den Haag geeft tonnen uit aan verkeersregelaars bij kapotte paaltjes

De gemeente Den Haag is tonnen kwijt aan verkeersregelaars die bij niet-werkende paaltjes staan. De inzinkbare 'pollers' moeten voorkomen dat bepaald verkeer bijvoorbeeld de binnenstad in rijdt, en kunnen naar beneden voor onder meer hulpdiensten of bevoorrading. Maar een flink aantal werkt niet.

Om te voorkomen dat verkeer toch over de verzonken paaltjes rijdt, worden verkeersregelaars ingezet. Dat heeft de gemeente sinds 2020 al zo'n 500.000 euro gekost, blijkt uit cijfers die Omroep West heeft opgevraagd bij de gemeente.

De verkeersregelaars krijgen bovendien regelmatig te maken met agressie en geweld, en dus worden ze op sommige plekken vergezeld door een beveiliger, wat de gemeente nog eens ruim 77.000 euro heeft gekost.

Werkzaamheden aan paaltjes

Repareren van de pollers blijkt in een deel van de gevallen lastig. Zo werken de paaltjes op de Hofweg in het centrum al sinds 2020 niet. Reparatie is volgens de gemeente "in uitvoering", maar wordt bemoeilijkt door de renovatie van het nabijgelegen Binnenhof.

De paaltjes op de Kranestraat werden uitgezet vanwege werkzaamheden, maar kunnen niet meer aan doordat de detectielussen kapot zijn. Aan de Jacob Pronkstraat en de Keizerstraat werken de paaltjes niet vanwege de vervanging van het riool.

Ook de paaltjes in de buurt van het HagaZiekenhuis werken niet, wat volgens de gemeente voor gevaarlijke situaties voor voetgangers kan zorgen. De kosten voor verkeersregelaars op alleen al deze locatie zijn ruim 134.000 euro.

Bonnen uitschrijven geen prioriteit

Automobilisten die over de kapotte paaltjes rijden, worden niet of amper bekeurd. Een verzoek van verkeerswethouder Anne Mulder om overtreders op de bon te slingeren, ving bot.

De politie zegt geen prioriteit te kunnen geven aan het handhaven van inrijverboden: "Zoals je waarschijnlijk begrijpt, zetten we onze politiecapaciteit in op meldingen die meer prioriteit hebben, zoals de noodhulp", laat een politiewoordvoerder aan de regionale omroep weten.

Advertentie via Ster.nl