Max Verstappen viert zijn zege in Australië met zijn Red Bull-monteurs
NOS Sport

Verstappen voor het eerst de beste in Australië na chaotische Formule 1-race

Max Verstappen heeft in de Formule 1 voor het eerst de Grand Prix van Australië gewonnen. De van pole vertrokken Limburger liet op Albert Park zien dat hij, ondanks een chaotische slotfase, ook dit seizoen de dominante factor in de Formule 1 is.

De Brit Lewis Hamilton, in 2008 en 2015 de beste Down Under, reed naar een verdienstelijke tweede plaats. Fernando Alonso continueerde zijn uitstekende seizoenstart door ook in de derde race van het seizoen met zijn Aston Martin op de derde plaats te eindigen.

Het was in de slotfase nog even billenknijpen voor Verstappen en Red Bull, aangezien de race drie ronden voor het einde werd stilgelegd. Bij de hervatting hijgde Hamilton in de nek van Verstappen, maar de regerend wereldkampioen bleef bij de les.

De race zag in de laatste opnieuw een rode vlag (drie keer in totaal) vanwege diverse crashes. De wedstrijd werd nog vervolgd, maar dat veranderde niets aan de uitslag.

De Vries moet strijd staken

Nyck de Vries was in de slotfase een van de vier coureurs die na een chaotische hervatting met botsingen en crashes de strijd moesten staken. Het is het minste resultaat voor de AlphaTauri-rijder na in Bahrein en Saudi-Arabië als veertiende te zijn geëindigd.

De race begon spectaculair voor het team van Mercedes. George Russell strafte een slechte start van polesitter Verstappen af en was de Nederlander in de eerste bocht voorbij. In de volgende bocht wurmde ook Hamilton zich voorbij de Red Bull van Verstappen.

Ferrari-coureur Charles Leclerc, de winnaar van 2022, verloor in de derde bocht de controle en zag daardoor zijn race zo al vroeg in rook opgaan.

Geen goede raadgever

De verrassend leidende Russell mijmerde even later over de boordradio met Mercedes over de te kiezen strategie. Maar het moment gaf ook blijk van twijfel bij de Brit.

Russell koos er na een gele vlag, die werd gehesen na een crash van Alex Albon, voor om snel de pits in te duiken voor een bandenwissel. Hij gaf de eerste plek toen over aan teamgenoot Hamilton en viel zelf terug naar de zevende plaats.

Die vlugge bandenwissel bleek een slechte beslissing, toen de race even later werd stilgelegd met een rode vlag.

Fernando Alonso is blij met zijn derde plaats in de Grand Prix van Australië

Na een onderbreking van zestien minuten waren bij de herstart de ogen andermaal op Verstappen gericht, maar de tweevoudig wereldkampioen was weer traag weg.

Het deerde de Limburger overigens weinig, aangezien hij Hamilton niet veel later op het rechte stuk op pure snelheid passeerde.

Russell onfortuinlijk

Er volgde daarna meer tegenspoed voor Mercedes toen de toch al onfortuinlijke Russell de strijd met een opgeblazen motor niet kon vervolgen.

Er volgde daarna een rustige fase in de race waarin Verstappen alles onder controle had. Hij had op een gegeven moment een gat van elf seconden met Hamilton.

Een uitstapje door het gras kostte hem een paar seconden, maar interessant werd het pas weer toen Kevin Magnussen de muur inreed en zoveel troep op de baan achterliet dat er weer met de rode vlag gezwaaid moest worden.

Er resteerde een minirace van twee ronden. Verstappen was goed weg, maar daarachter werd het een puinhoop, waarbij Alonso, Esteban Ocon, Pierre Gasly en De Vries eraf vlogen.

De race werd, in de volgorde zoals die na 56 ronden was, rollend achter de safetycar voltooid.

Drie wereldkampioenen op het podium

Verstappen stelde daarmee zijn 37ste grandprixoverwinning veilig. Met Verstappen, Hamilton en Alonso is het voor het eerst sinds de Grand Prix van Hongarije in 2018 dat het podium werd gevormd door drie wereldkampioenen.

Toen waren dat Hamilton, Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl