Voorbeeldles voor groep 3
NOS Nieuws

Ondanks onrust meer voorlichtingslessen gegeven in Week van de Lentekriebels

Dit jaar werden er meer lessen gegeven tijdens de Week van de Lentekriebels. Dat gebeurde ondanks de onrust die er ontstond rondom de voorlichtingsweek over relationele en seksuele vorming.

Volgens expertisecentrum Rutgers, die de week samen met de GGD's organiseert, zijn er 4000 extra lessen uit het lespakket Kriebels in je Buik gegeven. Daarmee komt het totaal op bijna 28.000 gegeven lessen.

"Er is meer dan ooit lesgegeven", vertelt Elsbeth Reitzema van Rutgers. "We kunnen zien dat leerkrachten inloggen en of ze het programma helemaal doorlopen en dat is 4000 keer vaker gebeurd."

Dit jaar werd vanuit rechts-populistische hoek geageerd tegen de projectweek op sociale media en in de Tweede Kamer. Telegraaf-journalist Wierd Duk uitte verbazing over het lesmateriaal en presentator Raisa Blommestijn van Ongehoord Nieuws sprak van een "giftige ideologie" omdat volgens haar kleuters les kregen over transgenders en anale seks. FvD-leider Baudet stelde Kamervragen.

De onrust was voor een groot deel gebaseerd op misinformatie. Zo werd de kritiek, die zich toespitste op het lespakket Kriebels in je Buik van Rutgers, soms onderbouwd met voorbeelden die niets met het lespakket te maken hadden. Materiaal dat niet tot het lespakket behoorde, werd zonder context op sociale media geplaatst.

Op de PABO worden toekomstige leraren voorbereid op de gevoeligheden rond de Week van de lentekriebels:

Pabostudenten leren hoe ze moeten omgaan met onrust rondom seksuele voorlichting

Het filmpje waarin wordt getoond hoe je met je kind kan praten over je lijf en grenzen aangeven werd door de critici aangegrepen om misinformatie te verspreiden, wat leidde tot bedreigingen aan het adres van Rutgers-medewerkers. Rutgers haalde de educatieve video offline om de kinderen in de video te beschermen.

Ouders meer informeren

De commotie laat volgens Rutgers zien dat het belangrijk is om ouders mee te nemen in de voorlichtingsweek. Dat kunnen scholen doen door ze op tijd over te informeren via een brief en door een informatieavond te organiseren.

"Het is belangrijk dat scholen dat nog beter gaan doen", aldus Reitzema. Het expertisecentrum gaat volgend jaar bij scholen nog meer benadrukken dat dit cruciaal is. "Op deze manier geef je ouders de kans om in hun eigen woorden invulling te geven aan wat seksuele vorming is."

Bovendien gaat Rutgers, zoals eerder gepland, het lespakket voor de voorlichtingsweek herzien. Met behulp van het nieuwe lespakket moet het voor scholen makkelijker worden om ouders te informeren over de lessen. Zo komt er bij elke les specifieke informatie voor ouders.

Op deze manier kunnen zij zich voorbereiden op vragen van hun kinderen en er thuis verder over praten. Want hoewel dit jaar volgens Rutgers vooral misinformatie onrust veroorzaakte, zijn er elk jaar ouders die vragen hebben over waarom er op de basisschool al aandacht is voor seksualiteit. Rutgers adviseert hen met de school in gesprek te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl