Fridolina Rolfö (r) scoort maar liefst twee keer in deze Champions League kwartfinale

Subliem Barcelona en Arsenal (met Pelova) naar halve finales Champions League

De voetbalsters van FC Barcelona zijn voor de vijfde keer op rij door naar de halve finales van de Champions League. In eigen huis versloegen ze AS Roma met 5-1. In Rome won de Spaanse ploeg de eerste wedstrijd ook al, met 1-0.

Ook Arsenal is door na een 2-0 overwinning op Bayern München, dat de eerste wedstrijd met 1-0 had gewonnen.

Barcelona speelde vanaf het begin met een hoge intensiteit en dreiging. In de tiende minuut opende de ploeg van Jonatan Giraldez de score, dankzij een strak schot in de rechterhoek van Fridolina Rolfö. Keeper Camelia Ceasar kwam er niet eens aan te pas. Het was de tweede goal in acht Champions League-wedstrijden van de Zweedse aanvalster.

Kanonskogel

In de 32ste minuut was het weer raak. Mapi Leon haalde van buiten het penaltygebied uit en ramde de bal als een kanonskogel over alle verdedigers en over keeper Ceasar heen in de rechterhoek, een goal van wereldklasse. Vorig jaar won de 27-jarige Spaanse verdediger de prijs voor goal van het jaar, tegen Real Madrid in de Champions League.

Bekijk hier de beste goal van 2022 van Mapi Leon:

Roma staat bekend om het balbezit houden, maar dat lukte deze wedstrijd matig. Ook verdedigende fouten speelde het team van Alessandro Spugna parten.

Vlak voor rust was het weer Rolfö, die volledig vrij stond bij de tweede paal en zo ging Barcelona met 3-0 de rust in. Na een minuutje in de tweede helft kwam de bal perfect voor de voeten van Asisat Oshoala, die de 4-0 maakt. De Italianen werden aan alle kanten afgedroogd.

Weg met die nul

Het leek wel of Roma nog last had van de zomertijd; steeds kwamen ze net te laat om de Spanjaarden te stoppen. De meer dan 50.000 toeschouwers kregen waar voor hun geld. Krap tien minuten later draaide de bal uit een corner voor het hoofd van middenvelder Patricia Guijarro, die alle vrijheid had om de bal - alweer - in die rechterhoek te droppen.

En toen besloten de Italianen dat die vernederende nul van het scorebord moest. Na een snelle counter haalde Annamaria Serturini uit aan de rand van het strafschopgebied: 5-1.

Die ene goal haalde het scherpe randje van de Spanjaarden, die daarna iets harder moesten werken, en geen kansen meer verzilverden.

Arsenal versus Bayern München

Met de Nederlandse Victoria Pelova, die dit keer wél in de basis stond, begon Arsenal aan de wedstrijd tegen Bayern München. De Duitsers hadden de eerste wedstrijd gewonnen met 1-0, dus er zat flinke druk op de Engelsen.

Die druk werd al vroeg in de wedstrijd verhoogd toen Arsenal-aanvoerder Kim Little geblesseerd het veld moest verlaten na een tackle van Sarah Zadrazil.

Voormalig Ajacied Victoria Pelova, die vorige wedstrijd tegen Bayern na 60 minuten inviel, begon dit keer in de basis

Na deze 'minor setback' scoorde Frida Leonhardsen-Maanum in de 20ste minuut de 1-0 voor Arsenal, met een hard krullend schot van buiten het strafschopgebied. Vijf minuten later was het weer raak voor de Engelsen, die de eerste helft volledig onder controle hadden: Stina Blackstenius kopte de bal in het net.

Blackstenius bleek het geheime wapen van de ploeg van Jonas Eidevall. Ze schakelde razendsnel om, sprintte langs verdedigers met de bal aan de voet en forceerde meerdere kansen. Het was te danken aan de goede reflexen van Bayern-keeper Maria Grohs dat haar team niet al voor rust op grotere achterstand stond.

Spande erom

Na rust werd Bayern iets gevaarlijker. Klara Buhl wist zich meerdere malen in het penaltygebied van Arsenal te wringen, maar kwam niet tot scoren.

Het spande erom voor de Engelsen, die aan twee goals net genoeg hadden om door te gaan. Een kwartier voor het einde werd Pelova gewisseld voor de Oostenrijkse verdediger Laura Wienroither. Pelova speelde goed, werkte hard, maar Eidevall koos ervoor om de muur achterin te verstevigen.

Dat lukte, Bayern kwam niet meer aan de bak. Arsenal is door naar zijn eerste halve finaleplaats in de Champions League in tien jaar.