Ponsatí bij het verlaten van de gevangenis
NOS Nieuws

Catalaanse separatiste opgepakt na 5,5 jaar in buitenland

In Barcelona is de Catalaanse separatiste en Europarlementariër Clara Ponsatí opgepakt en na enkele uren onder voorwaarden vrijgelaten. Ze was net een paar uur terug in Spanje, na vijf jaar ballingschap.

Tegen Ponsatí was in Spanje een arrestatiebevel uitgevaardigd voor haar aandeel bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Die veelbesproken stemming was door de Spaanse rechter verboden, maar werd op 1 oktober 2017 toch gehouden. Vier weken later riep het regioparlement de onafhankelijkheid uit.

De regering in Madrid nam daarop het regiobestuur over en de regering van regiopresident Puigdemont werd afgezet. Hij, Ponsatí en andere aanvoerders van de separatistenbeweging sloegen vervolgens op de vlucht. Ponsatí woonde sindsdien in België en Schotland.

Gisteren stak Ponsatí vanuit Frankrijk met de auto de grens met Spanje over. Met welke reden is niet duidelijk. In Barcelona hield ze een persconferentie en werd ze toegejuicht door aanhangers van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Even later werd ze buiten aangehouden. Volgens de omroep RTVE wees Ponsatí tevergeefs op haar onschendbaarheid als Europarlementariër.

Ponsatí is aan het einde van de avond onder voorwaarden vrijgelaten. Ze moet zich op 24 april melden bij het Hooggerechtshof. Daar staat ze terecht voor "ongehoorzaamheid" rond de organisatie van het referendum. De politica kan een boete krijgen of voor langere tijd uit publieke functies worden geweerd.

Oud-regiopresident en Ponsatí's medestrijder Carles Puigdemont heeft de aanhouding afgedaan als illegaal. "Maar in Spanje speelt de rechtsstaat toch al geen grote rol", schreef hij op Twitter. Puigdemont is sinds het referendum ook niet meer in Spanje geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl