Trainer Van Nistelrooij troost Xavi Simons na het gelijkspel tegen Vitesse
NOS Voetbal

PSV slaagt er niet in 'die next step' te zetten: 'Titel misschien wel onmogelijk'

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

Er heerste in Eindhoven nog optimisme, iets voor de aanvang van het eredivisieweekend. "Als twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen", werd er vrijdag tijdens de PSV-persconferentie vooruitgeblikt.

Met de Klassieker en Vitesse-PSV in het verschiet konden de Eindhovenaren goede zaken doen. Ruud van Nistelrooij lachte erom: "Ja, maar dan moeten wij het zelf laten zien."

Na dit eredivisieweekend en het gelijkspel in Arnhem (1-1), paste een heel ander gezegde: jezelf in de eigen voet schieten.

'Onacceptabel'

"Een gemiste kans om naast Ajax te komen", verzuchtte een verslagen Xavi Simons kort na de wedstrijd tegen Vitesse. Met nog een half uur op de stadionklok incasseerden de Eindhovenaren de gelijkmaker.

Waar het team in de eerste helft nog tot een aantal kansen kwam, oogde het elftal na de tegentreffer plots aangeslagen en miste het simpelweg veerkracht. De honger om terug te knokken ontbrak, niet voor het eerst dit seizoen.

Bekijk de samenvatting van Vitesse - PSV

"Dit is onacceptabel", sprak Simons na afloop. "Het ligt aan veel dingen, maar de inzet moet beter. PSV moet voor de prijzen spelen."

Geloven in het onmogelijke

Niet alleen verzuimde PSV naast Ajax te komen, maar het leek ook definitief het zicht op de titel te verliezen. Al ging coach Van Nistelrooij niet mee in die conclusie, met nog acht duels op het programma.

"Die conclusie is te hard, denk ik. Je moet realistisch blijven, maar tegelijkertijd altijd blijven geloven in misschien wel het onmogelijke."

Zorgen maakt de oud-topspits zich niet, hij was na de wedstrijd vooral teleurgesteld in wat hij zag van zijn ploeg. "Je behaalt vijf winstpartijen op rij, de halve finale van de beker", somde Van Nistelrooij op. "Maar door dit gelijkspel kun je toch niet aanhaken."

"Je wilt op een gegeven moment doorstoten. Het volgende niveau halen. En dan krijg je toch weer een terugslag te verwerken."

Xavi Simons verbijt de teleurstelling na het gelijkspel tegen Vitesse

Van Nistelrooij noemde het steeds "die next step". Maar hoe zet je die stap in zo'n stroperig seizoen? "Dat is iets waar ik constant mee bezig ben. We zijn met elkaar bezig hoe het beter en anders moet. Ik blijf geloven in deze aanpak. Daar investeer ik in met de spelers en dan wil je doorbouwen. Nu, naar het einde van het seizoen. Maar ook richting het nieuwe seizoen."

Die laatste opmerking suggereert dat er in de Eindhovense bestuurskamers al met een schuin oog - en misschien wel meer dan dat - naar het elftal van volgend jaar wordt gekeken.

Druk op de slotfase

In de catacomben van de GelreDome werd er gemoedelijk nagepraat, door bijvoorbeeld Vitesse- en PSV-assistenten Theo Janssen en Fred Rutten. Een paar minuten eerder een amicale conversatie tussen oude bekenden Phillip Cocu en André Ooijer.

Maar geen gezellige onderonsjes voor Van Nistelrooij. Na zijn verplichtingen ging hij gauw de bus in om de teleurstelling te verwerken, in deze cruciale fase van het seizoen.

"Dit is een fase waarin het moet. Je moet onder die druk kunnen spelen", zei hij voor het weekend. Maar, vertelde hij na het puntenverlies: "Ik praat met de jongens niet zo over druk op de wedstrijd. Nee, we moeten gewoon goed voetballen."

"We moeten als team stappen maken, dan ben ik zelf niet bezig met die druk. De focus ligt op het spel, maar het niveau wat we gehaald hebben is teleurstellend en te weinig."

Na de interlandperiode zal PSV zich moeten focussen op die kostbare tweede plek. Koploper Feyenoord heeft acht punten voorsprong, maar Ajax ligt met twee punten verschil wel in het vizier. PSV speelt bovendien nog thuis tegen de Amsterdamse concurrent. Daarnaast doet ook AZ nog volop mee in de strijd om de tweede plek.

Een scenario waarin PSV toch nog de hoofdprijs grijpt, is na dit weekend, zoals Van Nistelrooij zelf zegt "misschien wel onmogelijk".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl