Trump bij een toespraak deze maand
NOS Nieuws

Trump verwacht dinsdag arrestatie, roept op tot protest

De Amerikaanse oud-president Trump verwacht dat hij dinsdag gearresteerd wordt. Hij laat dat weten op zijn eigen socialemedianetwerk Truth Social. "De veruit populairste Republikeinse kandidaat en oud-president van de Verenigde Staten van Amerika wordt volgende week dinsdag gearresteerd", schrijft hij in een bericht met alleen maar hoofdletters.

Trump is verwikkeld in meerdere juridische onderzoeken. De zaak waarnaar Trump nu verwijst, speelt in Manhattan, New York, en draait om het betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels, met wie hij een relatie zou hebben gehad. Trump zegt dat hij uit gelekte berichten kan opmaken dat hij dinsdag wordt opgepakt.

In de post gaat Trump, die zich opnieuw kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap, eerst tekeer over de staat waarin de Verenigde Staten verkeren: "We zijn nu een derdewereldland en stervende." Ook herhaalt hij zijn claim dat de presidentsverkiezingen zijn gestolen.

Daarna gaat het over het onderzoek naar het betalen van zwijggeld. Hij noemt het Openbaar Ministerie in Manhattan corrupt en betaald door de progressieve zakenman George Soros. Hij spreekt de verwachting uit te worden gearresteerd, maar maakt niet duidelijk waarop hij dat precies baseert.

Daarna roept hij op tot verzet: "Protesteer en neem het land terug!" Amerikaanse media zien daarin een parallel met de bestorming van het Capitool twee jaar geleden.

Het Openbaar Ministerie in Manhattan is door Amerikaanse media om commentaar gevraagd, maar wil niet reageren.

Stormy Daniels beweert in 2006 seks te hebben gehad met Trump, toen diens vrouw Melania net bevallen was. In 2016 betaalde Trumps advocaat Cohen 130.000 dollar zwijggeld, naar eigen zeggen uit eigen zak. Trump ontkent dat hij ooit iets met Daniels heeft gehad.

De advocaat ging drie jaar de gevangenis in nadat hij had toegegeven campagnewetten te hebben overtreden door fraude te plegen voor zijn baas. Onderzoekers van het OM keken daarna ook of Trump soortgelijke overtredingen had begaan om zwijggeld te betalen. Ze spraken daarvoor onder meer met Daniels en Cohen.

Amerikaanse media meldden eerder al dat een arrestatie in de lucht hing. Justitie zou overleggen met de Secret Service, die de beveiliging van Trump verzorgt, om die procedure vlekkeloos te laten verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl