Verschillende bronnen melden dat op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit al wordt nagedacht over het toekomstige stikstofbeleid na de enorme verkiezingsoverwinning van BBB. Gedacht wordt aan het inbouwen van een denkpauze, maar er zal ook snel een gebaar gemaakt moeten worden richting BBB.
Dit om coalitievorming met de partij in de provincies mogelijk te maken, zeggen ingewijden tegen de NOS. Maar politiek gezien is deze race in de coalitie nog lang niet gelopen.
Het loslaten van het jaar 2030 waarin de stikstofuitstoot moet zijn gehalveerd, is een optie. Ook wordt voor mogelijk gehouden dat alle gedwongen maatregelen, zoals de gedwongen uitkoop van boeren, op de lange baan worden geschoven.
Knellend punt daarbij is wel dat de nieuwe stikstofwet, waaraan op dit moment nog wordt gewerkt, moet standhouden bij de rechter. Onder andere Greenpeace en Mobilisation for the Environment bereiden rechtszaken voor.
De gedachte is dat al snel zal blijken dat minister Van der Wal gelijk heeft met haar uitspraak dat het stikstofbeleid niet zomaar versoepeld kan worden gezien de afspraken in de EU. Partijleider Van der Plas noemde dat "compleet gelul". Dus of de handreikingen voor BBB voldoende zijn is de vraag.
Politiek gezien staat het stikstofdossier onder extreem grote druk. VVD-minister Van der Wal heeft het zwaar met de verdediging van het door het kabinet voorgestelde stikstofbeleid. Coalitiepartijen VVD, CDA en CU trokken al een klein beetje hun handtekening onder de doelstelling 2030 vandaan.
Ook landbouwminister Adema van de CU moet onder deze lastige omstandigheden een landbouwakkoord zien te sluiten met de agrarische sector. De verwachting is dat de enorme verkiezingszege van BBB in ieder geval voor vertraging in het proces gaat zorgen.