Lassina Traoré schreeuwt het uit
NOS Voetbal

Sjachtar smacht naar de doorbraak van Traoré, een sprankje hoop in oorlogstijd

Er werden meteen vergelijkingen gemaakt met Marco van Basten toen Lassina Traoré de volgende tiener in dienst werd van Ajax die vijf keer wist te scoren in een eredivisieduel. Ze hadden er 35 jaar op moeten wachten in Amsterdam.

Hij was het nieuwe wonderkind. Opgegroeid in Burkina Faso, waar hij op zijn blote voeten zijn techniek perfectioneerde in de talentenklas van oud-eredivisiespeler Rahim Ouédraogo. En klaargestoomd bij Ajax Cape Town, toen nog de Zuid-Afrikaanse satellietclub.

Maar zo stormachtig als zijn doorbraak was, zo stil was zijn aftocht. Nog geen drie maanden nadat de vijf goals en drie assists van Traoré in de historische zege op VVV-Venlo (0-13) de wereld over waren gegaan, werd met Sébastien Haller alweer een nieuwe spits aangekocht.

Verkocht aan Sjachtar

Traoré zakte in de pikorde en werd uiteindelijk voor grof geld verkocht aan Sjachtar Donetsk, nu de tegenstander van Feyenoord in de Europa League.

"We beschouwen Traoré als een van de meest veelbelovende aanvallers in Europa", sprak voorzitter Sergej Palkin bij zijn komst. "Eerlijk gezegd was het tot voor kort moeilijk te geloven dat we hem zouden kunnen vastleggen. In de meeste gevallen verlaten spelers Ajax niet zo gemakkelijk."

Tiener Traoré in voetsporen Van Basten met vijf goals in een duel

De spits maakte zich populair bij zijn nieuwe club, maar deed dat opmerkelijk genoeg niet alleen door zijn prestaties op het veld.

Het onheil trof hem al snel, toen hij in een Champions League-wedstrijd in een duel met Denzel Dumfries zwaar geblesseerd raakte aan een knie. Na een vliegende start, met onder meer twee goals tegen Dynamo Kyiv in de Oekraïense supercup, stond Traoré bijna een jaar aan de kant.

Terwijl Traoré in Amsterdam revalideerde, brak de oorlog uit in Oekraïne. Bijna alle buitenlandse sterren vertrokken, de spits koesterde vooral de mooie herinneringen aan de eerste maanden bij zijn nieuwe club. Eenmaal fit, besloot hij als een van de weinigen terug te keren.

'Vanaf dag 1 thuis in Oekraïne'

"Ik besloot om te blijven, in de eerste plaats vanwege mijn liefde voor de club en het land, dat me goed verwelkomde toen alles goed ging", vertelde Traoré. "Ik voelde me vanaf de eerste dag thuis in Oekraïne."

Traoré vertoont daar nu zijn kunsten in lege stadions, waar hij inmiddels zijn doelpuntjes weer meepikt voor de lijstaanvoerder van de Oekraïense competitie. Na het vertrek van Mychajlo Moedryk voor honderd miljoen euro aan Chelsea, is Traoré de nieuwe beoogde ster.

Lassina Traoré

"Het zal niet gemakkelijk zijn, na wat het team heeft meegemaakt", vertelde hij na zijn rentree. "Maar we zullen samen vechten om de eer van de club hoog te houden."

Hoe goed Traoré daadwerkelijk is, zijn ze bij Sjachtar tot op de dag van vandaag nog niet te weten gekomen. Nog maar één keer maakte de aanvaller de negentig minuten vol tijdens een competitieduel.

Tegen Feyenoord treft hij oude vrienden als Danilo en Quinten Timber, van wie laatstgenoemde overigens door een knieblessure niet in actie zal komen.

Halve finale Champions League

De door Ajax dramatisch verloren halve finale tegen Tottenham Hotspur in de Champions League mocht hij als achttienjarige al vanaf de bank meebeleven, wat hem deed dromen van grote Europese duels.

In niets is dat de pijn die Sjachtar heeft doorgemaakt, waar Traoré de club en ook zichzelf als uitdager van de Europese top weer een lach op het gezicht hoopt te bezorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl