Clarence Seedorf in 2018 tijdens zijn laatste functie in het voetbal: bondscoach van Kameroen
NOS Voetbal

'Man van de wereld' Seedorf krijgt rol bij KNVB: 'Een win-winsituatie'

Clarence Seedorf, een van de succesvolste Nederlandse voetballers aller tijden, krijgt na lange afwezigheid weer een rol in het Nederlandse voetbal: de 87-voudig international is voorgedragen als nieuw lid van de raad van commissarissen bij de KNVB.

Hij is de tweede voormalige topvoetballer binnen korte tijd die een functie krijgt bij de voetbalbond. Begin dit jaar werd Nigel de Jong benoemd tot directeur topvoetbal bij de KNVB.

Het is opnieuw een verrassende naam, aldus NOS-commentator Arno Vermeulen. "Maar het is goed om te zien dat er capabele mensen uit die generatie nu ook een rol spelen bij de bond."

"Seedorf heeft technische knowhow en dat is mooi, want er was lange tijd kritiek dat die er te weinig was bij de KNVB. En hij kan ook als ambassadeur veel betekenen. Het is een man van de wereld, iedereen kent hem. Ik zie hem niet zo snel als een vergadertijger in een zaaltje in Zeist zitten."

Andere klank met Seedorf

De raad van commissarissen houdt toezicht op het beleid van het bestuur en de algemene gang van zaken in de sectie Betaald Voetbal van de KNVB. Momenteel bestaat de rvc uit voorzitter Jan Albers, Elsemieke Havenga-Hillen, Niek Jan van Kesteren en Jeroen Slop.

Seedorf neemt, na zijn officiële benoeming, de plaats in van Han Berger, die zijn rol als rvc-lid onlangs verruilde voor die van voetbaltechnisch adviseur bij de KNVB.

Nigel de Jong en Clarence Seedorf in 2014, toen De Jong speler en Seedorf trainer was van AC Milan

"Heel weinig Nederlanders zullen hebben geweten dat Berger in de rvc zat. Het is een functie in de anonimiteit waaraan in de media weinig aandacht wordt besteed. Maar die functie krijgt met de komst van Seedorf wel een andere klank", aldus Vermeulen. "Seedorf heeft natuurlijk een heel ander profiel dan Berger, die een soort technische spindoctor was die op de achtergrond opereerde."

Als commissaris zal Seedorf van afstand bekijken of mensen op technisch gebied hun werk goed doen en hij zal een vinger aan de pols houden bij besluiten als het aanstellen van een nieuwe bondscoach.

Deuren openen

Maar met Seedorf haalt de voetbalbond ook iemand binnen die deuren kan openen, zegt Vermeulen. "Hij heeft een geweldige voetbalcarrière achter de rug, zijn trainerscarrière was minder geslaagd."

Als voetballer won Seedorf vier de Champions League: twee keer met AC Milan en één keer met Ajax en Real Madrid. Als trainer kende hij minder gelukkige periodes bij AC Milan, het Chinese Shenzhen Xiangxue, Deportivo La Coruña en Kameroen.

"Het zal niet zijn droombaan zijn geweest om nu lid van de rvc van de KNVB te worden", zegt Vermeulen. "Maar het zal voor hem ook fijn zijn om weer iets in het voetbal te kunnen betekenen. Het is wat dat betreft een win-winsituatie."

Nigel de Jong en Clarence Seedorf in 2003, toen AC Milan in Amsterdam Ajax versloeg in de Champions League

Voorzitter Albers van de rvc is dan ook in zijn nopjes met de kandidatuur van Seedorf: "Het is mooi om te zien dat oud-spelers van grote naam zich willen inzetten voor het Nederlandse voetbal. We kennen Clarence niet alleen als een geweldige speler, maar ook als een maatschappelijk betrokken mens, iemand die verder kijkt dan alleen zijn eigen wereld. Juist in een rol als commissaris is dat erg waardevol."

Commissie-Mijnals

De beoogde benoeming van Seedorf is volgens Vermeulen ook een teken dat de commissie-Mijnals zijn werk goed doet. De drie jaar geleden opgerichte commissie helpt de KNVB bij zijn ambities op het gebied van racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal.

"Een van de speerpunten is dat belangrijke functies diverser moeten worden ingevuld. De commissie zei: heb ook oog voor anderen dan de cirkel waar je normaal gesproken kijkt als er functies beschikbaar zijn", aldus Vermeulen. "Nu zie je dat er een vrouwelijke directeur is, Marianne van Leeuwen, en met De Jong en Seedorf een technisch directeur en een commissaris met Surinaamse roots."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl