Philippe Sandler
NOS Voetbal

NEC'er Sandler over trainen bij Manchester City: 'Daarna siësta van drie uur nodig'

  • Mereyn Geskus

    redacteur NOS Sport

  • Mereyn Geskus

    redacteur NOS Sport

Voetballen met Kevin De Bruyne en training krijgen van Pep Guardiola. Het is voor veel spelers een fantasie. Voor Philippe Sandler was het een tijdlang werkelijkheid. "Ik kon goed opschieten met de jongens daar", zegt de 26-jarige verdediger van NEC.

Dat Sandler ooit onder contract zou komen te staan van Manchester City, een van de beste voetbalclubs van de wereld, had hij zelf ook nooit zien aankomen. De geboren Amsterdammer doorliep de gehele jeugdopleiding van Ajax, maar werd volgens hemzelf nooit gezien als het grote talent.

En dat is misschien niet zo gek in een lichting met Donny van de Beek, Steven Bergwijn, Vaclav Cerny en Abdelhak Nouri. "Zij waren, net als Léon Bergsma (nu SC Cambuur), Ezra Walian (Persib Bandung) en Vince Gino Dekker (SV Spakenburg) erg talentvol. Jongens als Ramiz Zerrouki, Noussair Mazraoui en ik waren goed genoeg voor Ajax, maar niet beslissend."

Een doorbraak in Amsterdam zat er daarom ook niet in. PEC Zwolle plukte hem in 2016 weg bij Ajax A2. In anderhalf jaar tijd maakte Sandler indruk in Zwolle. Zo deed AZ een bod dat werd weggelachen door PEC.

En ook het grote Manchester City had hem in het vizier. "Mijn toenmalige trainer John van 't Schip kwam naar mij toe en zei dat City interesse had. Hij had connecties daar", vertelt Sandler.

Trainingen waren intens

De verdediger had logischerwijs wel oren naar een overstap en sprak met een delegatie van de Engelsen in Amsterdam af. De inmiddels overleden zaakwaarnemer Mino Raiola "regelde alles" en sleepte er een miljoenencontract voor hem uit. PEC ontving 2,5 miljoen euro.

Als Kompany niet aan het voetballen was, ging-ie aan het werk. Zat hij met zijn laptop op de wc.

Philippe Sandler over zijn oud-ploeggenoot

Sandler kende een valse start in Engeland. Hij begon geblesseerd aan het seizoen. Toen hij op aanraden van City werd geopereerd in een ziekenhuis in Barcelona kwam Guardiola op bezoek. De Spaanse coach had wedstrijden van Sandler gezien en kwam kennismaken.

Enkele maanden later stond Sandler naast Guardiola op het trainingsveld. Met alle topspelers van City. "Zij waren bezig met een hele andere sport, haha. Na elke training hield ik een siësta van drie uur. Zo moe was ik! Het was zo intens. Elke aanname was goed bij die gasten. David Silva zag soms openingen die ik nooit had gezien."

Philippe Sandler maakt zijn debuut voor Manchester City tegen Rotherham United in de FA Cup (januari 2019)

De Nederlander bouwde een band op met onder meer de Belgische toppers De Bruyne en Vincent Kompany. "Kevin was een rustige gast. Ook buiten het veld. Vincent gaf altijd 150 procent. Als hij niet aan het voetballen was, ging-ie aan het werk. Zat hij met zijn laptop op de wc."

In dat licht bezien was het niet verrassend dat Kompany in 2019 trainer-coach werd bij Anderlecht. Hij nam Sandler, die bij City niet verder dan wat speelminuten in de bekertoernooien was gekomen, op huurbasis mee.

In België speelde Sandler alle wedstrijden, totdat hij opnieuw geblesseerd raakte. Na het herstel brak de coronapandemie uit en Sandler koos ervoor om terug te gaan naar Engeland. "Ik wilde daar voor mijn kans gaan. Dat was ook realistisch."

Alleen in buitenland

Een nieuwe zware blessure maakte zijn terugkeer bij City weinig succesvol. "Het helpt dat ik vrolijk en positief ben, maar geblesseerd zijn is niet leuk en helemaal niet in het buitenland."

Ik ga op vrije dagen geen eredivisiewedstrijden kijken. Dan ga ik lekker met vrienden hangen of golfen.

Phlippe Sandler

Ofschoon Sandler "goed was" met zijn medespelers, zat hij ook regelmatig alleen in zijn appartement in het centrum van Manchester. "Op de club was het gezellig, maar veel spelers woonden buiten de stad en hadden ook een eigen leven. Ook De Bruyne. "

"Als je geblesseerd bent, heb je ook nog eens een heel ander schema dan de anderen", vervolgt Sandler.

Daarom keerde hij, na ook nog eens een mislukte verhuurperiode bij het Franse Troyes, in januari 2022 terug in Nederland. Sandler ging spelen voor Feyenoord. Hij was daar ook niet meteen fit. In mei maakte hij dan toch zijn rentree op de Nederlandse velden.

Op dat moment had hij in vier jaar tijd slechts elf (buitenlandse) competitiewedstrijden op de teller. "Ik heb het echt heel leuk gehad bij Feyenoord. Een prachtige club. Ik had plezier gehad met Guus Til, Jens Toornstra en Bryan Linssen, mooie gozers", zegt Sandler met een Amsterdamse tongval.

Philippe Sandler op de training van Manchester City met Ilkay Gündogan (2019)

Sandler, die niet kan kiezen tussen Ajax en Feyenoord, mocht na twee wedstrijden echter niet blijven in Rotterdam. In de zomer was hij op zoek naar een club toen hij op vakantie in Zuid-Frankrijk met zijn vrienden Marcel Boekhoorn tegenkwam, de grote geldschieter van NEC.

"Vrienden van mij kenden hem en zo raakten we in gesprek", zegt Sandler. "Het klikte goed en ik heb het nu erg naar mijn zin. Ik heb best wat Engelse stadions gezien en ik kan zeggen dat de sfeer in De Goffert ook geweldig is."

Hangen en golfen

Bovendien vindt de rechtspoot, wiens vader lange tijd een topfunctie had bij Deloitte en die opgroeide in Oud-Zuid, het fijn dat hij weer voetbalt en dichter bij familie en vrienden woont. "Ik ga op vrije dagen geen eredivisiewedstrijden kijken. Dan ga ik lekker met vrienden hangen of golfen."

Ook heeft hij goede contacten overgehouden aan zijn City-periode. "Ik kwam De Bruyne in de zomer nog tegen op de bruiloft van Nathan Aké." Daarnaast heeft Sandler nog steeds contact met Kompany. "Soms krijg ik een appje dat-ie mijn wedstrijd heeft gezien."

Hoewel hij weinig wedstrijden heeft gespeeld de afgelopen jaren, heeft Sandler geen spijt van zijn vroege overstap naar City. "Er zijn mensen die minder meegemaakt hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl