NOS NieuwsAangepast

Coronamaatregelen zijn voorbij, meeste bedrijven hebben er geen moeite mee

Vanaf vandaag laat het kabinet alle corona-adviezen los. Harde regels waren er al niet, maar adviezen als testen bij klachten en isolatie bij corona werden door veel bedrijven nog overgenomen.

De nieuwe lijn van het kabinet volgt op adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Daaruit blijkt dat we het coronavirus nu kunnen zien als een griep.

Het bedrijfsleven was de afgelopen tijd zoekende: stoppen we helemaal met testen en gaan we weer gewoon met een snotneus of keelpijn naar het werk? "Ik zie dat mensen elkaar vragen: hoe doe jij dat? Dit soort gesprekken zie je ook op de werkvloer", zegt Robert Van de Graaf, medisch directeur bij arbodienst Zorg van de Zaak.

De NOS deed een rondgang langs grote werkgevers om te horen hoe ze met corona omgaan. Daaruit blijkt dat de meeste werkgevers weinig moeite lijken te hebben met het loslaten van de corona-adviezen. Maar door de pandemie is er wel iets veranderd.

Ik zie dat mensen naar elkaar kijken en vragen: Hoe doe jij dat?

Robert Van de Graaf, Zorg van de Zaak

De meeste grote werkgevers (bedrijven, gemeenten en ministeries) die de NOS sprak, hebben de overheidsrichtlijnen de afgelopen tijd gevolgd. Tot nu toe kregen werknemers vaak het advies om thuis te blijven bij een positieve test of klachten.

Nu de overheid alle adviezen loslaat, gaat het gros van de bedrijven hier in mee. Sommige werkgevers noemen het verdwijnen van deze adviezen gunstig. Tot nu toe bleven mensen die besmet waren gedwongen thuis, zegt technologiebedrijf NXP, ook als ze niet ziek waren. En dat had invloed op de productiviteit.

Sommige werkgevers hebben niet op het kabinet gewacht en hadden de adviezen al losgelaten. Zo stopte de gemeente Eindhoven al eerder met het testen van personeel.

Bij onder meer de NS en verzekeraar Aegon was het al de "eigen verantwoordelijkheid" van een werknemer om corona-adviezen op te volgen.

Uitzieken

Er zijn ook werkgevers die nog wat huiverig zijn. Zo ziet de gemeente Den Haag nog geen reden om de adviezen helemaal los te laten, omdat het personeel het nog wat spannend vindt zonder coronaregels.

Volgens Van de Graaf (Zorg van de Zaak) is de manier waarop we op het werk met ziekte omgaan sinds de pandemie veranderd: "We beseffen beter dat een virus het hele team onderuit kan halen, met ook gevolgen voor het gezin van de werknemer."

ING en Nationale Nederlanden zijn twee bedrijven die vasthouden aan het advies om niet naar kantoor te komen bij ziekte. "Waar mensen vroeger drie dagen thuis bleven en daarna met een pijnstiller naar het werk gingen, blijven ze nu langer thuis om uit te zieken, " zegt Leonie Mooyman, bedrijfsarts en voorzitter van Arbo Unie.

Volgens haar zijn werkgevers strenger geworden en moeten mensen thuiswerken als ze niet helemaal fit zijn. Maar dit kan niet overal. "Er zijn ook sectoren waar mensen die verkouden zijn wél naar hun werk moeten komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl