Kabinet schrapt laatste coronamaatregelen: testen en thuisblijven niet meer nodig
Het kabinet heeft, geheel naar verwachting, de laatste coronamaatregelen geschrapt. Mensen hoeven bij klachten geen zelftest meer te doen. Ze hoeven als ze zich niet ziek voelen ook niet meer thuis te blijven, en kunnen in overleg met hun werkgever zelfs naar het werk.
Minister Kuipers zei na de ministerraad dat corona voortaan net zo wordt benaderd als andere luchtweginfecties. "Je kunt het nu inderdaad een soort griep noemen."
Hij benadrukte dat het virus nooit meer weggaat, maar dat "vrijwel iedereen in Nederland inmiddels een dusdanige afweer heeft opgebouwd" dat de gevolgen veel minder ernstig zijn dan voorheen.
Hij wees er wel op dat er nog dagelijks mensen met corona worden opgenomen. Op dit moment liggen er zo'n 900 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn vrijwel allemaal mensen die al een kwetsbare gezondheid hadden.
Advies OMT
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde eind vorige maand al om de laatste maatregelen te schrappen. Dat heeft het kabinet nu dus overgenomen.
Kuipers sprak van een bijzonder moment, "om even bij stil te staan". Het is drie jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld.
Het kabinet roept mensen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten en zich wel aan de algemene hygiënemaatregelen te blijven houden, zoals handen wassen, ventileren en in de elleboog hoesten en niezen.
Er is besloten om in het voorjaar geen nieuwe vaccinatieronde te organiseren. Ook dat had het OMT geadviseerd. De GGD-teststraten gaan binnenkort dicht. In de loop van het jaar zal het OMT kijken of een extra vaccinatieronde in het najaar toch zinvol is.
Ondertussen blijft de overheid via controles van het rioolwater in de gaten houden waar en hoe vaak het virus rondgaat.
Verpleeghuizen
Het kabinetsbesluit betekent voor mensen in de zorg dat medewerkers met klachten aan het werk kunnen. Dat neemt niet weg dat instellingen wel hun gezond verstand moeten blijven gebruiken, zegt brancheorganisatie Actiz.
"Stel dat er een uitbraak is op een afdeling van een verpleeghuis, waar mensen liggen die heel erg kwetsbaar zijn", zegt voorzitter Westerlaken. "Dan kun je er natuurlijk toch voor kiezen om bijvoorbeeld weer met beschermende kleding te gaan werken. Of we gaan toch weer terug naar testen en isoleren. Maar dat zal nu veel meer per organisatie worden bekeken."
Patiëntenorganisatie PostCovid NL, voor mensen met langdurige klachten, roept op om toch te blijven testen en thuis te blijven bij een positieve uitslag. "Door het afschalen komen er waarschijnlijk duizenden mensen met langdurige klachten bij", zegt directeur Michael Rutgers.
GGD's
De GGD's stoppen na volgende week vrijdag met het testen op corona. De komende week blijven er nog locaties open voor mensen die een herstelbewijs nodig hebben, omdat ze naar een land gaan dat daarom vraagt. Na 17 maart wordt dat een taak voor commerciële partijen.