Europese Rekenkamer
NOS Nieuws

Europese Rekenkamer: gebrek aan verantwoording voor uitgaven coronafonds dreigt

De controle op het Europese coronaherstelfonds, dat is bedoeld om lidstaten van de Europese Unie soepeler door de economische naweeën van de coronapandemie te loodsen, is niet waterdicht. Dat zegt de Europese Rekenkamer (ERK).

Daarmee dreigt volgens de rekenkamer "een gebrek aan verantwoording" over de besteding van geld van EU-burgers. Het coronaherstelfonds is in 2020 opgericht. Er werd destijds 750 miljard euro in gestopt, waarvan 390 miljard aan subsidies en 360 miljard aan leningen.

Volgens de rekenkamer is er tot nu toe 144 miljard euro aan elf lidstaten uitgekeerd. Nederland, dat als allerlaatste een herstelplan indiende, krijgt 4,7 miljard euro uit het fonds.

'Verantwoordingskloof'

Het verschil met andere EU-programma's is dat afspraken over zaken als naleving van EU-regels en fraude nu geen voorwaarde zijn voor uitbetaling. Bij dit fonds moet de Europese Commissie afgaan op gegevens van de lidstaten.

Volgens de ERK-controleurs is er daarom sprake van "een zekerheids- en verantwoordingskloof" voor de uitgaven uit het herstelfonds. De rekenkamer vraagt de Europese Commissie om dit te veranderen.

De voorzitter van de ERK, Tony Murphy, zegt dat burgers alleen vertrouwen hebben in nieuwe EU-financieringsmethoden als ze ervan op aan kunnen dat het geld goed wordt besteed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl