De watertaxi na de aanvaring
NOS NieuwsAangepast

OM vervolgt 'onvoorzichtige' schippers watertaxi-ongeluk Erasmusbrug

Het Openbaar Ministerie gaat de schippers van een watertaxi en een rondvaartboot in Rotterdam strafrechtelijk vervolgen. De twee boten botsten op 21 juli vorig jaar op elkaar op de Nieuwe Maas in de buurt van de Erasmusbrug.

Zes opvarenden van de watertaxi, onder wie een kind, vielen door het ongeluk in het water. De watertaxi zonk en de zes mensen werden gered.

Volgens het OM hebben beide schippers schuld aan de aanvaring. "Dan moet je denken aan onoplettend en onvoorzichtig handelen", zegt de persofficier van het OM Rotterdam op NPO Radio 1. De details van de tenlastelegging worden pas bekendgemaakt in de dagvaarding.

Levensgevaarlijke situatie

Wel is volgens het OM duidelijk dat de schippers "weliswaar in verschillende mate, schuld hebben aan het veroorzaken van de aanvaring waardoor mensen aan boord in een levensgevaarlijke situatie terecht kwamen".

Leo Blok, de directeur van rondvaartbedrijf Spido, vindt de aandacht voor de zaak vanuit het OM overdreven, maar hij begrijpt dat er een zitting komt. "Onze kapitein heeft zich niet via de marifoon bij het havenbedrijf gemeld, het is een overtreding als je dat niet doet", erkent hij. Doorgaans worden er volgens hem boetes gegeven als kapiteins zich niet melden.

Dat er door de kapitein een overtreding is begaan, wil niet zeggen dat het bedrijf ook schuld erkent. "Deze rechtszaak is bepalend voor schuldvraag en aansprakelijkheid, verzekeraars zijn zich aan het voorbereiden."

Watertaxi Rotterdam wil geen commentaar geven zolang ze de conclusies van het onderzoek niet kennen.

De afgelopen maanden deed de zeehavenpolitie onderzoek naar het ongeluk. Hierbij is onder meer gekeken naar camerabeelden en getuigenverklaringen. Ook is nautisch en technisch onderzoek gedaan. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt.

Het ongeluk was destijds op webcambeelden te zien:

Twee vaartuigen botsen bij Erasmusbrug in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl