Zes op de tien huishoudens komen niet of moeilijk rond
Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn financieel kwetsbaar of zelfs financieel ongezond. In 2022 ging het in totaal om zes op de tien Nederlandse huishoudens, blijkt uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met Nibud en Universiteit Leiden. In 2021 was dat nog vijf op de tien.
Het gaat om mensen die meestal niet kunnen rondkomen van het inkomen (financieel ongezond, 30 procent), of net wel kunnen rondkomen maar onverwachte gebeurtenissen moeilijk kunnen opvangen met spaargeld (financieel kwetsbaar, 30 procent).
"Wat we zien is dat de inflatie er bij sommige huishoudens hard inhakt", zegt onderzoeker Wendy Brink-den Nieuwenboer in het NOS Radio 1 Journaal. Uit het onderzoek blijkt dat 84 procent van de huishoudens zegt last te hebben gehad van de inflatie. "Met name die kwetsbare en financieel ongezonde huishoudens zijn geraakt. En daardoor wordt het ook lastiger om te sparen met een inkomen dat redelijk stabiel is gebleven."
Meer dan alleen rekeningen
De onderzoekers keken naar meer dan alleen het betalen van de rekeningen. Ook het opbouwen van een buffer speelt mee, het maken van financiële plannen en pensioenopbouw of het aflossen van de hypotheek.
Het inkomen van de onderzochte huishoudens bleef in de meeste gevallen gelijk, maar steeds meer mensen geven aan moeite te hebben met het betalen van noodzakelijke kosten. In 2021 was dat nog een op de acht, en in 2022 bijna een op de vijf.
Vooral jongeren
Vooral jongeren zijn hard geraakt door de inflatie, zeggen de onderzoekers. 45 procent van de mensen tussen de 18 en 25 jaar is financieel ongezond. Vorig jaar was dat nog 26 procent. Ook mensen tussen de 25 en de 34 zijn vaker financieel ongezond dan gemiddeld (38 procent).
"Wat ook heel erg opvalt bij jongeren is dat zij het vaakst aangeven hun gedrag niet te hebben aangepast aan die stijgende kosten", zegt Brink-den Nieuwenboer. "Ook als we kijken naar de houding van jongeren dan zien we dat ze erg gefocust zijn op de korte termijn. Ze geven liever nu geld uit dan te sparen voor onvoorziene omstandigheden."
De combinatie van de financiële situatie en de kortetermijnfocus maakt jongeren een groep die kwetsbaar is, zegt Brink-den Nieuwenboer. Het maken van een langeretermijnplanning kan in sommige gevallen helpen om financieel weerbaarder te worden, zeggen de onderzoekers.
Jongeren in Arnhem zeggen vooral veel minder geld over te houden om leuke of luxe dingen te doen: