Jongeren van Extinction Rebellion voeren actie bij De Nachtwacht in het Rijksmuseum
NOS NieuwsAangepast

Jongeren Extinction Rebellion voeren actie bij Nachtwacht

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben actiegevoerd bij het schilderij De Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam. Een groep van tien jongeren stond met een spandoek voor het schilderij van Rembrandt.

Activisten hebben beelden van de actie in een livestream gedeeld:

Extinction Rebellion voert actie bij De Nachtwacht in Rijksmuseum

Het kunstwerk is voor zover bekend niet beschadigd of, zoals bij eerdere acties in musea, besmeurd met verf.

Op Twitter schrijft Extinction Rebellion dat de demonstranten 15 tot 22 jaar oud zijn. "De boodschap is helder, geen kunst op een ondergelopen planeet." De groep riep het museum op de banden met "fossiele bedrijven als KLM te verbreken".

De betogers zijn door de bewaking van het museum afgevoerd en naar buiten begeleid. Ook ouders en grootouders waren bij de actie.

Een van de aanwezige actievoerders zegt tegen de NOS dat ze gewoon een kaartje hadden gekocht. Voor De Nachtwacht haalden ze hun spandoeken tevoorschijn en riepen ze leuzen waarin ze gerechtigheid voor het klimaat vragen.

'Goed voorbereid'

Daarna ging het heel snel. "De beveiligers waren blijkbaar goed voorbereid, want ze kwamen gelijk met schermen om ons heen staan", zegt actievoerder Pippi van Ommen, die mee was als begeleider van de jongeren.

Desondanks konden ze nog even door met hun actie. Na een kwartier werden de actievoerders gesommeerd weg te gaan. "Ze stonden op het punt om de politie te bellen, maar we hebben gezegd dat we niets hebben besmeurd en onszelf ook niet aan het glas hadden vastgeplakt. Daarna mochten we gaan."

Geen aangifte

Het Rijksmuseum laat weten geen aangifte te doen. "We hebben ze verzocht om mee te gaan en dat hebben ze ook netjes gedaan. Ze hebben ook verder niets beschadigd."

Over de schermen die de beveiligers om de groep heen plaatste zegt een woordvoerder van het museum dat het om bedrijfshulpverleningsschermen ging. "Die zetten we neer om de bedrijfsvoering te kunnen voortzetten. Meestal als iemand flauwvalt."

Beveiliging

Het Rijksmuseum wil niet inhoudelijk ingaan op de kritiek van de actievoerders op de banden met 'fossiele' bedrijven.

Over de beveiliging zegt de woordvoerder dat die goed is. "De beveiliging heeft hoge prioriteit. Grote tassen worden gecontroleerd, maar blijkbaar hadden ze de spandoeken onder hun kleding verstopt", zegt de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl