Quincy Promes
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 3/3: Fractievoorzitters in debat • Rechtbank behandelt zaak-Promes

Goedemorgen! Vandaag gaan in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zestien fractievoorzitters met elkaar in debat en in Amsterdam buigt de rechtbank zich over de zaak van voetballer Quincy Promes die wordt verdacht van poging tot moord of doodslag.

Eerst het weer: Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af. In de middag lopen de temperaturen op naar 7 tot 9 graden. Vanaf de namiddag raakt het vanuit het noorden steeds verder bewolkt.

Het weer van vrijdag 3 maart 2023

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank in Amsterdam behandelt de strafzaak tegen voetballer Quincy Promes (31). Hij wordt beschuldigd van een poging tot moord of doodslag. Op een familiefeest in juli 2020 in Abcoude zou hij een neef ernstig hebben verwond door een mes in zijn knie te steken. Promes woont in Rusland en is niet bij de zaak aanwezig.
  • Zestien fractievoorzitters uit de Tweede Kamer gaan met elkaar in debat in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. Het radiodebat van de NOS is tussen 17.00 uur en 19.00 uur op NPO Radio 1 en ook te volgen via NOS.nl en in de app. Er komen ook enkele provinciale politici aan het woord.
  • Regionaal treinpersoneel legt het werk neer voor een hoger loon. Gisteren werd al gestaakt in de Achterhoek Rivierenland, Twente en Limburg. Vandaag is het de beurt aan werknemers in Dordrecht en op de Vechtdallijn tussen Emmen en Zwolle.
  • Op de tweede dag van de WK schaatsen afstanden in Heerenveen sprinten de mannen en de vrouwen op de 500 meter. Onder anderen Jutta Leerdam, Femke Kok en Merijn Scheperkamp komen in actie. De avond begint om 19.05 uur met de ploegenachtervolging, waarop Nederland bij de mannen en vrouwen de titelverdediger is. Te volgen via de livestream op NOS.nl en de app.

Wat heb je gemist?

Een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) werpt een schaduw over de geplande uitbreiding van de kroongetuigeregeling. Het systeem voor de beveiliging van naasten van kroongetuigen moet dringend op de schop, concludeerde de OVV.

Minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil ook minder zware criminelen kunnen overhalen om kroongetuige te worden, maakte ze in november vorig jaar bekend. Maar experts vinden dat het ministerie eerst de problemen in het huidige systeem moet oplossen.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Paaseiland, ook wel Rapa Nui, heeft er een 'nieuwe' moai bij. Een exemplaar van de stenen beelden met kenmerkende grote hoofden werd gevonden in een opgedroogde lagune op het eiland. De moai is 1,60 meter hoog, een stuk kleiner dan zijn soortgenoten.

Nieuw moai-beeld gevonden op Paaseiland: 'Dit is belangrijk voor onze geschiedenis'

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl